Labuť velká – bílá kráska

Labuť velkou (Cygnus olor) jistě všichni dobře znáte, a to nejen z pohádky o ošklivém kačátku. Tohoto velkého vodního ptáka můžeme pravidelně vidět i na rybnících v Polné.

Labuť s mláďaty na rybníku Bor

Labuť velká začíná hnízdit již v dubnu, často ještě na zamrzlé vodě. Místa pro hnízdění si vybírají v těsné blízkosti vodní plochy na pevné zemi, někdy ho však staví i na vodě. Při stavbě vytrhává samec zobákem rákosí a větvičky a podává je partnerce, která staví hnízdo sama. Vejce jsou nazelenalá a nejčastěji jich labutě snáší 5 až 8, vždy jedno během 48 hodin. O potomky starostlivě pečují oba rodiče. Mláďata sice opouštějí hnízdo brzy po vylíhnutí, avšak do příchodu zimy zůstávají spolu s rodiči. Malé labutě se vůbec svým rodičům nepodobají. Své hnědavé zbarvení ztrácejí až ve stáří jednoho roku.

Labuť velká je převážně vegetarián. Potravu získává většinou pod vodou, kde spásá vodní a bahenní rostliny nebo z vody vytahuje kořínky rostlin. Příležitostně se labutě vydávají na pevnou zem, kde spásají trávu, rostliny nebo i klásky obilí. Výjimečně pozřou i malé rybky, žáby či hmyz. Dospělá labuť spotřebuje za jeden den skoro čtyři kila potravy. V hluboké vodě se labutě postaví téměř kolmo k hladině a jsou schopny dosáhnout zobákem až 1 metr hluboko. Labutě zůstávají s hlavou pod vodou až 10 vteřin a přitom nepřetržitě mohou žrát.

Opeření labutí se skládá z téměř 25 000 per. Labuť velká patří mezi nejtěžší z létajících ptáků. Tento druh se v angličtině jmenuje Mute Swan – „němá labuť“. Němá však rozhodně není. Ozývá se celou škálou různých funivých, chrochtavých či šeptavých hlasů.

Velice často ji lidé během zimy přikrmují pečivem, ale pro labutě je úplně nejideálnější potravou potrava rostlinná jako ječmen, pšenice spolu s příměsí zeleného krmení (jemná tráva, okřehek, vodní rostlinstvo apod.). Pokud se jim dává pečivo, tak pouze v menším množství a rozhodně ne čerstvé – např. chleba či rohlíky je nutné nejdříve nechat usušit a potom tvrdé rozmočíme ve vodě. Nerozmočené pečivo může labutím podráždit krk. Pečivo v žádném případě nesmí být plesnivé!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *