Událo se 31. ledna – 6. února

Zemřel nejstarší člověk světa, stopatnáctiletá Američanka Eunice Sanborn. Polenská školačka Dagmar Filipenská postoupila do krajského kola řečnické soutěže Mladý Demosthenes. Poslanci schválili nový systém trestných bodů pro řidiče. Z Egypta se stalo velké pouliční bojiště. V Jordánsku padla vláda. Jemenský prezident Alí Abdulláh Sálih po zralé úvaze ustoupil od plánu vládnout zemi až do smrti.

Ředitel motolské nemocnice omylem prozradil, že v nemocnicích funguje takzvaný systém kulichů, tedy protekčních pacientů. Čína oslavila příchod roku zajíce; zpravodajská agentura ČLR Sin-chua informovala, že premiér Wen Ťia-pao ho oslavil na venkově se zemědělci v provincii Ťiang-si a uvařil jim polévku. V Pekingu pak během nezdařeného ohňostroje zemřeli dva lidé a 223 bylo zraněno. Italský vědec Silvano Vinceti vyjádřil domněnku, že modelem pro Monu Lisu byl da Vinciho učedník a milenec Gian Giacomo Caprotti.

Z provincie Jün-nan na jihu Číny bylo kvůli zemětřesení evakuováno šedesát tisíc lidí. V mase českých divočáků se po letech objevil svalovec. Angolan Francisco Domingo Joaquim se oficiálně stal mužem s největšími ústy na světě – do pusy vměstnal plechovku coca-coly na šířku. Zápisu do Guinessovy knihy rekordů se dočkal i Belgičan Stefaan Engels, který v loňském roce uběhl každý den jeden maraton. Barma si po dvaadvaceti letech zvolila prezidenta. Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni začala rušit tituly rychlostudentů.

V Brně se v rámci boje proti nudě uskutečnila veliká polštářová válka. Bylo rozhodnuto, že státní maturity nakonec opravdu budou. Astronomové objevili podivnou sluneční soustavu, v níž většina planet obíhá svou hvězdu v menší vzdálenosti než Merkur Slunce. Na Austrálii po povodních zaútočil cyklon Yasi. Bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko získal novou funkci, která se jmenuje „zástupce generálního ředitele na generálním ředitelství pro ochranu zdraví a spotřebitele Evropské komise“. Zemřel horňácký folklorista Luboš Holý.

Městská rada v New Yorku zakázala kouření v parcích, na plážích a na náměstích. Nízký most vedoucí nad železnicí srazil Indy, kteří cestovali na střeše vlaku, zabil osmnáct lidí. Oblastní rada ODS se usnesla, že o osudu polenské stranické buňky rozhodne republikový smírčí výbor. Průzkum ukázal, že ústřicím hrozí vyhynutí. Šilhavá vačice Heidi obdržela pozvánku na letošní udílení Oscarů. Naštvaní fanoušci brazilského fotbalového klubu Corinthians ječeli na hvězdu týmu Ronalda kvůli jeho špatným výkonům, že je nechutný buřt.

Sedmnáctileté děvče bylo během ozařování v ostravské nemocnici popáleno na 80 % těla. Neznámý vrah zastřelil v Praze muže v tramvaji. Roztála většina sněhu. Zemřeli irský kytarista Gary Moore a český dirigent, herec a cimrmanolog Pavel Vondruška. České tenistky postoupily do semifinále Fed Cupu. Vůdce kavkazských povstalců Doku Umarov slíbil Rusku, že letošní rok bude rokem krve a slz. A australští vědci z Macquarie University v Sydney zjistili, že i mezi papoušky existují leváci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *