Zelňačka z Polenska

V dobách, kdy byl rozšířen chov ovcí a byl den s masem, vařila se v širším okolí Polné tato dobrá polévka.

15 dkg předního skopového masa uvaříme v mírně osolené a okmínované vodě. Vývar přecedíme a maso nakrájíme na drobné kousíčky. V části vývaru dusíme (20-30 min.) 35 dkg nakrájeného kyselého zelí. Na 5 dkg sádla zpěníme 5 dkg jemně nasekané cibule a z 5 dkg hladké mouky uděláme růžovou jíšku, kterou rozředíme zbylým vývarem a 20-30 min. vaříme. Přidáme vařené maso a zelí, mletý pepř, mletý zázvor a vaříme ještě 10 minut. Přisolíme podle chuti, na každou porci dáme lžíci smetany a posypeme sekanou pažitkou. Můžete zkusit i jiný druh masa. Dobrou chuť.

1 Response

  1. Beda Vacek napsal:

    To že jsi Václave chodící encyklopedie to jsem věděl.
    Ale že jsi i kuchař to mě nenapadlo. Jen tak dále.

Napsat komentář: Beda Vacek Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *