Událo se 14.-20. února

Protivládní protesty se rozšířily do dalších arabských zemí – nejnověji propukly v Libyi a na Bahrajnu. Výzvy k protestům se pak začaly po internetu šířit i v Číně. Pražský arcibiskup Dominik Duka poradil zpovědníkům, aby otázku antikoncepce posuzovali individuálně. Jindřich Skočdopole se stal šéfem okresního fotbalového svazu.

V Andách zemřel český horolezec. Lístky na zápas Sparty s Liverpoolem (který mimochodem skončil 0:0) stály rekordních 1 500 až 3 000 korun. Čeští sjezdoví lyžaři nevybojovali na mistrovství světa v Garmisch-Partenkirchenu žádnou medaili. Rychlobruslařka Martina Sáblíková překonala vlastní světový rekord v závodě na 5 000 metrů.

V Bratislavě se konal slavnostní summit Visegrádské čtyřky. Potomek slavného vynálezce knihtisku, německý politik Karl-Theodor zu Guttenberg se postaral o pozdvižení, když byl obviněn, že svoji disertační práci z roku 2006 opsal. Na jezeře Windermere v Británii bylo vyfotografováno podivné stvoření lochnesského typu.

Zemřel dirigent a herec Pavel Vondruška. Indický ministr zahraničí S. M. Krišna četl během zasedání Rady bezpečnosti OSN cizí text, čehož si všiml až po třech minutách. Mostecký chirurg Saša Štembera byl vyhozen z práce, protože negativně komentoval probíhající krizi ve zdravotnictví. Sedminásobný vítěz Rallye Dakar Vladimir Čagin ukončil kariéru. Vedení vinohradské nemocnice odmítlo vzít zpět výpověď předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela.

Nejlepší basketbalistkou Evropy byla zvolena kapitánka české reprezentace Hana Horáková. Český krasobruslař Tomáš Verner se zúčastnil exhibice pořádané u příležitosti narozenin „milovaného vůdce“ KLDR, diktátora Kim Čong-ila. Severní Korea požádala Českou republiku o potravinovou pomoc. Mike Tyson prý nakonec do Prahy opravdu přiletí. Americký důchodce Henry Morello strávil čtyři dny v poušti poté, co se mu vybila autobaterie i telefon; přežil díky vodě do ostřikovače.

„Polná je pro Arakain ideální nejenom svojí zeměpisnou polohou – uprostřed České republiky – ale i krásným sálem, kde již vystupovaly i věhlasné zahraniční soubory,“ řekl kytarista skupiny Arakain Jiří Urban. Na Jihlavsku byly objeveny čtyři varny pervitinu. Komunistické vedení Dobronína prozatím neschválilo výstavbu pomníku Němcům zavražděným v květnu 1945. V Estonském městě Haapsalu zemřelo deset dětí při požáru sirotčince. Stejný počet dětí zemřel v Burundi, když jim do školy udeřil blesk.

Slovenský prezident Gašparovič dostal nový kyčelní kloub. Vesnička Speed (Rychlost) v Austrálii se v rámci kampaně za bezpečnost na silnicích přejmenovala na Speedkills (Rychlostzabíjí). A panu Ni z Číny, který si dlouho stěžoval na bolesti hlavy, vyoperovali zapomenutý čtyřcentimetrový kus nože, který se mu do hlavy dostal během šarvátky před čtyřmi roky.

2 Responses

  1. Nevím, kam na to všechno chodíš, ale díky za tyhle zprávy! Speedkills vede 😀

  2. Jakub Zeman napsal:

    Je to mravenčí práce. Dík:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *