Událo se 21.-27. února

V Kanadě začal každoroční lov tuleňů. Na Jizerce naměřili -28°C. Lékaři začali hromadně stahovat svoje výpovědi. Organizátoři světového šampionátu F1 pro letošek zrušili Velkou cenu Bahrajnu kvůli demonstracím, které ostrov ovládly. Protirežimní prostesty v Libyi si podle některých zdrojů vyžádaly až přes tisíc obětí. Britský premiér se kvůli situaci v Libyi rozohnil a navrhl velmi tvrdý a nesmlouvavý postup: Myslím, že bychom měli poslat plukovníkovi Kaddáfímu a jeho ozbrojeným silám důrazné varování, že je to, co dělají špatné a protizákonné.“ Karel Schwarzenberg definoval problém stručněji: „Když už se střílí, slova nejsou nic platná.“ Rada bezpečnosti OSN pak schvílila proti Libyi sankce.

Česká vláda schválila nové tarify pro doktory, kteří tak dostanou přidáno. Bahrajnský král Salmán bin Hamad al-Chalífa ustoupil opozici, stáhl z ulic policii a propustil některé politické vězně. Město Christchurch na Novém Zélandu postihlo zemětřesení, které zabilo přinejmenším 113 lidí. Kanadští vědci potvrdili, že alkohol opravdu podporuje zdraví a snižuje riziko onemocnění srdce. Prezident Klaus vetoval zákon o sjednocení úřadů práce, v Polné tak zatím úřad práce zůstane.  V Břeclavi zjistili, že bývalý radní Radek Buka prodal městu celý náklad své knihy Krajinou Lichtenštejnů za 660 tisíc korun a svoje fotografie za 100 tisíc korun. V Plzeňském kraji zemřel během února již druhý starosta.

Jiřina Marešová, která pracuje v Domově důchodců Ždírec, skončila v soutěži Sestra roku na druhém až třetím místě v kategorii Sestra v sociální péči. Do Prahy přijel stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Byly uděleny hudební ceny Anděl 2010: skupinou roku se stali Nightwork, zpěvákem roku David Koller a zpěvačkou roku překvapivě Lucie Bílá. Ve Veverské Bitýšce vybuchla chemická laboratoř. V osloské čtvrti Holmenkollen začalo mistrovství světa v klasickém lyžování. Milovníci komunismu oslavili šedesáté třetí výročí Vítězného února pietní akcí u hrobu Klementa Gottwalda; poslankyně za KSČM Marta Semlelová během ní objasnila, že komunistický puč v roce 1948 „zahájil sociálně a ekonomicky nejúspěšnější období“ našeho státu. Vedení TOP09 se rozhodlo prosadit rozpuštění KSČM.

Ministr dopravy Vít Bárta poslal auditory, aby si posvítili na České dráhy, jejichž ředitel Petr Žaluda strávil týden dovolené na golfu v Dubaji s ředitelem ČEZ Martinem Romanem, ředitelem plzeňské škodovky Tomášem Krskem a politikem Pavlem Suchánkem z ODS. Profesor brněnské filosofické fakulty Břetislav Horyna byl odsouzen k pokutě padesát tisíc korun, protože vyhrožoval kolegovi Jaroslavu Hrochovi celkovým ochrnutím, shnitím zaživa a tím, že bude žrát chodník. Zemřel spisovatel Arnošt Lustig. Kateřina Erbanová získala na rychlobruslařském mistrovství světa juniorů čtyři zlaté medaile z pěti možných. Soud v Oklahomě poslal na 85 let za mříže vojáka z povolání Rockyho Donaldia za to, že před dvěma lety brutálně zbil syna své přítelkyně, který mu smazal uložené pozice v počítačové hře GTA 4.

Deník MF Dnes informoval, že v České republice se nebezpečně rozmnožil psík mývalovitý. V přehradě Smrďavka u Buchlovic zamrzla do ledu žena. Muže z Bruntálska uštkla smrtelně jedovatá mamba černá, stačil se ale dopravit do nemocnice a zdá se, že přežije. Severní Korea pohrozila té Jižní ostřelováním, pokud Jihokorejci nepřestanou na sever posílat informační letáky. Zaměstnanci nejvyššího mrakodrapu v Evropě, londýnského Sharp Building, nedávno objevili v budově lišku, dopadli ji až 24. února v 72. patře. Brazilská žena přistihla v pokoji svého tříletého syna, jak si hladí metr a půl dlouhého aligátora, který se do domu dostal pravděpodobně v důsledku povodní. A Kreml po dlouhém váhání uznal, že pivo by mělo být klasifikováno jako alkoholický nápoj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *