Událo se 28. února – 6. března

Prezidenta Klause zneklidnil případ Ladislava Bátory, který se nestal prvním náměstkem ministra školství; Klaus při té příležitosti o něco více osvětlil svůj světonázor a kauzu nazval „malou českou hilsneriádou“. Kněz Tomáš Halík, kterého Klaus přirovnal k páteru Koniášovi, prohlásil, že prezidentova „stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků je znepokojující.“ Zemřela francouzská herečka Annie Girardot. „Režisér všech režimů“ Otakar Vávra oslavil sté narozeniny. ODS zrušila 18 místních organizací, ta v Polné se udržela díky rezignaci Jaroslava Sobotky na členství ve straně. O kauzu polenského tajemníka a jeho obytné dvojgaráže se začala zajímat celostátní média.

Nejúspěšnějším filmem loňského roku se podle Akademie filmového umění a věd stalo britské drama Králova řeč, získalo celkem čtyři oscary. Deník Daily Mail připomněl, že nejhorší šaty měla na sobě během oscarové noci Nicole Kidman. Mladoboleslavská Škoda představila nové logo. Policie během razie na vařiče pervitinu dopadla i zastupitele Prahy 9 za ČSSD Petra Müllera. Běloruský opoziční kandidát na prezidenta Ales Michaljevič popsal OSN, jaké to bylo ve vazbě, kam se dostal právě proto, že si dovolil být opozičním kandidátem: „Odváděli nás nahé do zvláštní cely, kde jsme museli stát s roztaženýma nohama, prakticky v provaze.“

Uplynulo 25 let od záhadného zastřelení švédského premiéra Olofa Palmeho. Zemřela americká herečka Jane Russell. Šedesát jedna radnic poslalo premiérovi Nečasovi text, v němž žádají o možnost účinněji trestat Romy, a to odejmutím sociálních dávek nebo zákazem pobytu na území obce. USA a Británie pohrozily Kaddáfího režimu vojenským útokem. Libyi zatím zmítají boje mezi revolucionáři a provládními silami; Kaddáfího stoupenci pro výstrahu veřejně oběsili dva rebely. Média přinesla zprávu, že volba maskotů pro zimní olympijské hry v Soči (sněžný levhart, lední medvěd a bílý zajíc), která probíhala pomocí SMS v rámci televizní show, se přesně shodla s přáním premiéra Putina.

Z jihlavské nemocnice nakonec odešla jen jedna doktorka. Dukla Jihlava i Rebel Havlíčkův Brod postoupili v hokejové 1. lize do semifinále. Česká vláda oznámila, že se chystá zakázat dalších třicet tři omamných látek. Oficiální stránky města Polné změnily vzhled k lepšímu. Festival Trutnov Open Air definitivně nebude v Trutnově, tamní radní rozhodli o prodeji pozemků, kde se měl konat. Ve věku 29 let zemřel americký propagátor nezdravé stravy Black River. Zemřel Vojtěch Vágai, první český duchovní romské národnosti.

Švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren nařídil státnímu meteorologickému úřadu, aby neprodleně zvýšil žalostné procento úspěšných předpovědí, neboť dobře naplánovaná dovolená snižuje dopady finanční krize. Martina Sáblíková popáté vyhrála světový pohár v rychlobruslení a vyrovnala tak rekord Němky Gundy Niemannové. Na pařížském halovém mistrovství Evropy v atletice slavili Češi úspěchy: Svoboda a Rosolová získali zlato, Bába stříbro a Šebrle bronz, čímž dokázal, že ještě nepatří do starého železa. Česká firma Northen Star představila datový disk, který vydrží 160 let.

V mnoha obcích oslavili konec masopustu. V Číně začalo každoroční zasedání parlamentu, potenciální aktivisté byli pro všechny případy zadrženi nebo dostali domácí vězení. Zemřel herec a dabér Rostislav Čtvrtlík. Rusové v dresech Kazachstánu vyřadili české tenisty z Davis Cupu. Český hydrometeorologický ústav oznámil, že letošní zima je studenější než obvykle. Rozhodčí fotbalového zápasu mezi argentinskými kluby Claypole a Victoriano Arenas udělil po hromadné šarvátce celkem 36 červených karet. A panamský fotbalista Luis Moreno se omluvil Kolumbii za to, že během zápasu kolumbijské ligy mezi týmy Junior Baranquilla a Deportivo Pereira nakopl sovu, která na následky zranění spojené s šokem pošla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *