Mrkvový dort

Obzvlášť chutný, podávaný se šlehačkou ochucenou medem a skořicí.

Dortová forma o průměru 28 cm

Těsto: 200 g mrkve, 250 g hnědého cukru, 5 vajec, 1 polévková lžíce rumu, 1čajová lžička strouhané citronové kůry, 300 g mletých mandlí, 60 g mouky, 1 čajová lžička kypřícího prášku, špetka soli.

Poleva a zdobení: 200 g moučkového cukru, 3-4 polévkové lžíce citronové šťávy, 50 g pražených mandlových lupínků, 12 marcipánových mrkviček

Příprava: 20 min               Pečení: 55 – 65 min

1. Dno rozvírací dortové formy vyložíme papírem na pečení nebo vytřeme tukem.

Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na stupeň 2-3

Mrkev co nejjemněji nastrouháme. Ponorným elektrickým šlehačem šleháme vejce s cukrem 4-5 min. Lehce vmícháme mrkev i se šťávou.

2. Mandle promícháme s rumem a citronovou kůrou, pak vmícháme mouku s kypřícím práškem a solí. Těsto dáme do formy a uhladíme.

3. Pečeme 55 – 65 min. Vyjmeme z trouby dort a necháme krátce odpočívat ve formě. Uvolníme prstenec rozvírací formy, dort z ní vyjmeme a necháme vychladnout na drátěné mřížce.

4. Poleva: Do hladka utřeme moučkový cukr s citronovou šťávou. Hotovou pak dort ze všech stran potřeme.

5. Mandlové lupínky přitiskneme k okraji dortu a horní plochu ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *