Kříž na Budínce někdo zničil

Dřevěný kříž stojící na louce Budínce u Dobronína, který připomínal vraždu Němců z května roku 1945, byl přeřezán vejpůl. Zřejmě pachatel pak na kříž nalepil samolepku organizace Antifašistická akce (Antifa). Po tabulkách s protiněmeckým textem, které někdo nedávno na kříž přibil, je to tak další výraz ostrého nesouhlasu s uctěním památky obětí.

Více čtěte v článku Miroslava Mareše zde.

Antifa vydala k události oficiální vyjádření, které uvádíme v plném znění:

ČTK vydala zprávu, ve které informuje, že neznámý pachatel nebo pachatelé poškodili kříž, vztyčený na louce Budínka u Dobronína, kde měli být na konci války vražděni němečtí obyvatelé svými českými sousedy. Podle policejní mluvčí kraje Vysočina Dany Čírtkové byla na místě nalezena nalepená samolepka s nápisem antifa.cz.

Můžeme zodpovědně říci, že žádná ze skupin, které se sdružují v Antifašistické akci (AFA), žádnou takovou akci nepřipravovala ani neprovedla. Naše samolepky se mohou dát někde sloupnout a na místo přelepit, bývají k rozebrání na mnoha koncertech nebo například ve skate shopech, nejedná se o žádný exkluzivní materiál, dostupný jen úzkému kruhu.

Ostatně si je každý může vyrobit doma na tiskárně s použitím samolepícího papíru, motivy dáváme k dispozici na internet.

S dotyčnou věcí nemáme nic společného, jednoznačně ji považujeme za provokaci a odsuzujeme nacionalistické násilí na principu kolektivní viny, ať už se týkalo Čechů na Němcích nebo naopak.

V minulosti neonacisté z Národního odporu Jihlava například vyvěšovali v Jihlavě nabídky marihuany a herionu a jako kontakt byl uveden mail na místní skupinu Antifašistické akce.

Za Antifašistickou akci

Tomáš Sedláček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *