Výlet po třech obcích s názvem Polná za jeden den nestihnete

Výlet po třech obcích s názvem Polná za jeden den nestihnete

…a do jedné z nich se před léty odstěhovala Eva Štíchová (Tobolková).

Pokud byste si chtěli udělat jednodenní výlet po všech obcích s názvem Polná, které se v České republice nacházejí, za jeden den byste to pravděpodobně nestihli. Z Polné, té naší, a z těch tří určitě největší, nejhezčí a nejznámnější, je to přes Polnou na Šumavě až do Polné u Chebu 481 km a nejrychlejší cesta trvá 5 a tři čtvrtě hodiny.

Polná u Chebu - Hazlov

Polná u Chebu (německý název Hirschfeld) je místní částí obce Hazlov, od něhož je vzdálena 2 km jihozápadním směrem. Leží v nadmořské výšce 535 m v nezalesněné krajině na okraji přírodního parku Smrčiny. První zmínka o obci pochází z roku 1307, kdy společně s Lipnou, Franky a Podílnou tvořily jeden celek a patřily Zedwitzům z Libé. Později, v roce 1850, byla Polná přiřazena k okresu Aš. Na konci 19.století tu žilo 640 obyvatel. Po druhé světové válce a po vysídlení německých obyvatel zůstala Polná téměř prázdná. Při sčítání lidu v roce 1990 bylo zapsáno 26 domů a 11 chalup s 64 obyvateli. Bylo tu vytvořeno hraniční pásmo a vystavěna budova pohraniční stráže. Pohraničníci sídlili v Polné již od padesátých let.

Nejstarší budovou v obci je zemědělská usedlost čp.10, hrázděný dům s obytnou částí, stodolou a kolnou z roku 1792. Patří k ní kaplička s oltářem s lidovou výzdobou a obrazem Panny Marie. Dalšími památkami jsou Boží muka a středověké smírčí kříže, kterých je v okolí několik. U státní hranice se nachází žulový kámen připomínající řecký kříž. Není jasné, zda se jedná o památku či přírodní úkaz.

Obcí vede červená turistická značka z Podílné, přes Aš až do Hranic. Prochází tudy také cyklotrasy 2065 a 2057.

Polná na Šumavě

Polná na Šumavě (německý název Stein im Böhmerwalde) je součástí vojenského újezdu Boletice. V osadě se nachází železniční zastávka, několikrát denně tu projíždí lokálka na trati České Budějovice – Černý kříž. Letní atrakcí je také parní Vlak pplk. Josef Mašín. Jede po trase Volary – Stožec – Nové Údolí – Polná na Šumavě. Cílem cesty je jedinečná možnost prohlídky jinak nepřístupného vojenského výcvikového prostoru.

Dominantou a významnou polenskou památkou je Kostel sv. Martina se hřbitovem. Stavba pochází ze 13. století a z této doby se dochoval i presbytář, loď a věž kostela. Boční kaple používaná jako zákristie vznikla při opravě v roce 1488. Tehdy byl kostel dokončen v pozdně gotickém slohu. V roce 2002 byla dokončena generální oprava celé stavby.

Do Polné na Šumavě se před lety odstěhovala i Poleňačka Eva Štíchová (Tobolková). Požádali jsem ji, aby nám napsala, jak se jí dnes „na konci světa žije“.

Ahoj,
ani nevím jak začít. Musím se vrátit o pár let zpět. Pár měsíců před sametovou revolucí jsme s manželem zatoužili po změně – hlavně manžel po pracovní stránce, já byla na mateřské dovolené. Pár návštěv, pár telefonátů, nabídka skvělé práce pro manžela, nový byt. Do vojenského prostoru jsme se stěhovali v pěti. Já, manžel a tři dětičky. Začátky, z dnešního pohledu, byly úsměvné. I když jsme tu potkali fajn lidičky, byla to pro nás šoková záležitost. To, co jsme dříve brali jako samozřejmost -obchody, škola, doktor……., bylo v dosahu cca 12-15 km. Kdo měl auto a řidičák, vyhrával. Postupně si člověk začal zvykat. Udělala jsem si řidičák, pořídilo se druhé auto.

Co se týče Polné u Jihlavy, ještě dnes (i po tolika letech) si lidé občas dělají srandu – hlavně když přijede mamka, bráška. Polná se přijela podívat na Polnou, to je brácha z té tvé Polné. Do Polné jezdíme 5-6 krát do roka, naposledy v prosinci. S mamkou (nerozlučná dvojka) ale dokážeme po telefonu dát řeč i pár hodin týdně.

O polenských internetových novinách vím a bedlivě sleduji dění v mém rodném městečku.
Něco o naší rodince. Nejstarší dcera Marcela pracuje ve státní sféře, letos dokončí vysokou. Žije s přítelem v Prachaticích. Syn Pepík je ženatý, bydlí v Českých Budějovicích a má dceru Kateřinu (ať žijí babičky). Pracuje jako truhlář. Nejmladší dcera Lenka je zdravotní sestra na zubní klinice v Českém Krumlově a zatím bydlí s námi v Polné na Šumavě. Manžel pracuje u vojenských lesů, já dělám pro Českomoravskou stavební spořitelnu. K tomu školu, pak bych ráda pokračovala bankovnictví, pojišťovnictví.
Něco na závěr. I když se ráda vracím do Polné u Jihlavy, v Polné na Šumavě jsem doma. Zatím co jiní utíkají z města na chaty, my máme celoroční přepych v podobě trvalého bydliště v klidném (občas nějaké střelby) prostředí.

Zdravím, Eva Štíchová.

Evo, děkujeme a ať se Ti daří.
Redakce Polnetu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *