Událo se 14.-20. března

Ve Vietnamu začalo mistrovství světa ve sborovém zpěvu. Václav Klaus prohlásil, že se mu nelíbí nápad volit prezidenta České republiky přímo. Petra Paroubková vystoupila z ČSSD, protože ji vedou slaboši neschopní dostatečně kritizovat vládní reformy, uvedla však, že nadále zůstává přesvědčenou socialistkou. Libyjský vůdce Muamar Kaddáfí si postěžoval, že až na Německo ho Západ zklamal, a proto s ním nadále nebude obchodovat. Putinova strana Jednotné Rusko vyhrála regionální volby, procentuálně si však pohoršila. Jako následek výbuchů v poškozné japonské jaderné elektrárně Fukušima se začala do ovzduší šířit radiace. „Pravděpodobnost černobylského scénáře je nula,“ řekla o možných následcích expertka na jadernou energii Anna Drábová. Německo pak raději dočasně odstavilo sedm jaderných reaktorů, snad pro případ, že by nějaká vlna dorazila i do německého vnitrozemí.

V pražské zoo se varanici Arance vylíhl potomek z neoplodněného vajíčka – zatím se neví, jak je to možné, ale podle zoologů se podobný případ stal již dvakrát ve Velké Británii. V berlínské zoo zemřel ve věku tří let lední medvěd Knut. Státní loterijní společnost Sazka oznámila, že nemá peníze na vyplacení výher a její předseda představenstva Aleš Hušák zkolaboval. Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty poslaly na Bahrajn své vojáky, aby pomohli vládnoucímu režimu potlačit demonstrace. Francie, Velká Británie, Itálie, USA a Kanada rozjely v Libyi vojenské operace, které mají naopak (alespoň oficiálně) pomoci právě místním demonstrantům. „Do místnosti přišli dva svalnatí chlápci a začali mě bít. Vyhrožovali mi zmrzačením, když nepodepíšu nějaké papíry. Vydržel jsem asi dvacet minut a pak podepsal,“ napsal v dopise pro UEFA a FIFA černohorský fotbalista Nikola Nikezić, který si předtím dovolil odmítnout rozvázání smlouvy v ruském klubu Kubaň Krasnodar. Padající kláda zabila v Božejově na Pelhřimovsku dvouleté dítě.

U Australských břehů zaútočil žralok na wakeboardistku a ošklivě ji pokousal. Mladoboleslavská škodovka oznámila, že letos představí městské miniauto v ceně do 200 tisíc korun. Vůdce DSSS Tomáš Vandas podal trestní oznámení na předsedu VV Radka Johna, poněvadž ten Vandase nazval extremistou. „Je to fakt masakr, hrozný šok. Budu v týmu třeba s Petrem Čechem nebo Tomášem Rosickým. Oni hrajou ty největší zápasy, Ligu mistrů proti Barceloně a tak… Já jim asi budu vyprávět, jak jsem v neděli chytal ve Varnsdorfu,“ divil se brankář druholigového Žižkova, když byl povolán pro zápas národního týmu se Španělskem. Kříž připomínající zabité dobronínské Němce někdo přeřezal. V pražské Tróji bylo nalezeno tělo mrtvé Anny Janatkové. Do České republiky se vrátila zima. Slovensko představilo oficiální hymnu mistrovství světa v ledním hokeji, které se bude konat v Bratislavě a Košících na přelomu dubna a ledna; píseň rozdělila slovenský národ na dva nesmiřitelné tábory.

V Brně se konal celorepublikový sjezd ČSSD. „Výsledkem osmi let vlády pravice je zdvojnásobení veřejných dluhů České republiky,“ řekl Bohuslav Sobotka a byl zvolen předsedou strany. „Zachoval se jako dobytek,“ řekl Richard Falbr o svém sociálnědemokratickém spolustraníkovi Zdeňku Škromachovi, protože Škromach zkritizoval nového předsedu. Nespokojen s volbou byl i Martin Pecina, který na protest složil svůj poslanecký mandát. Davidu Rathovi v době sjezdu vyšla žertovná kniha Názory a vize. Mistr světa ve skocích do mělké vody, Američan Darren Taylor, překonal svůj vlastní rekord – skočil z 11 metrů do bazénku hlubokého pouze 30,5 cm. Syn poslance Pavla Béma naopak v noci ze soboty na neděli spadl z kašny a ošklivě si zranil ruku. Ukrajinský boxer Vitalij Kličko porazil v boji o titul mistra světa kubánského vyzyvatele Odlaniera Solíse knock-outem v prvním kole. Měsíc se dostal nejblíže k zemi za 18 let a mnohé jistě překvapil jak velikostí, tak jasností. A pes z oblasti postižené zemětřesením a cunami zavedl štáb japonské televize ke svému zraněnému psímu kamarádovi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *