Více o mrkvi
K intenzivnějšímu pěstování mrkve u nás se přikročilo jak výše uvedeno v r. 1597. Od té doby se vyšlechtilo velké množství odrůd. Nejvíce odrůd vzniklo v Nizozemí a Velké Británii, však také mají nejvyší výnosy. Prcvní 55 t na ha a V. Británie 43t na ha. Na celém světě se mrkev pěstuje na600 000 ha. V ČR je to asi 4 000 ha.
Zatímco u nás připadá ke konzumaci 7 kg mrkve za rok na osobu, v Británii je to 16 kg, ve Francii 12 kg a v Polsku dokonce 20,5 kg. Doporučovaná porce za rok je 9 kg a z toho 7 kg v syrovém stavu. Podle toho z nás odborníci na racionální výživu asi velkou radost nemají.
Na celém světě jde asi 80% sklizně k přímému konzumu, 12% se konzervuje a 8% se suší. Jsou v tom ovšem zahrnuty mrkve určené pro krmné účely.
Nejčastěji pěstované odrůdy v ČR jsou „Nantéská“, která je nejstarší a nejosvědčenější na celém světě, raná „Delicia“, poloraná „Karola“ a „Olympia“, pozdní „Karotina, „Laroca“, „Rubina“ a několik dalších.
Raným odrůdám říkáme karotka, ostatní jsou mrkve.