NAŠE SOUTĚŽ na duben 2011 – Jak podnikatel Karel Varhánek, rodák z Polné „vykořisťoval“

Když se tento podnikatel a veliký mecenáš seznámil v Marseille s výrobou konzerv sardinek, zřídil sardinkárny i v rakousko-uherské monarchii na Jadranu. Největší z nich v Isole, významném rybářském přístavu. Tam si také nechal postavit svoji vilu. Tehdy ještě nebyla výroba automatizována. Dělník musel vzít 5 ks sardinek, uložit je do krabičky a pákovým ventilem dávkovače zalít olivovým olejem. Další operace už dělali jiní. Jednou vzal zaměstnanec Rino Rossi rybiček šest, uložil je jiným způsobem do krabičky a zalil olejem. Nastavená dávka oleje přetekla a operace byla o tři sekundy delší. Předák na směně, jeho namyšlený soused Antonio Pironnti to viděl a Rina napomenul, že takto nemůže plýtvat a zdržovat. Rino o tom doma přemýšlel a ráno chtěl navštívit továrníka. Karel Varhánek zrovna dlel ve Vídni. Rino chtěl po Antoniovi, aby jej u továrníka předobjednal a zkusil znovu šest rybiček. Dostalo se mu varování a pokuty jeden zlatý. Ten týden šel domů téměř s polovinou výplaty. Antonio napsal zprávu a s výplatou tři a půl zlatého se spokojeně stavil na skleničku vína. Rino napsal továrníkovi dopis a cestou domů ho zanesl ke správci vily. Továrník za týden přijel a po přečtení všech zpráv poděkoval Antoniovi za dobrou práci s doporučením, aby také používal hlavu a příkazem okamžitě  k němu poslat Rina. Ten se vzápětí dostavil a následoval asi takovýto rozhovor. „Tak tohle je náš rebelant co nás chce šidit a dávat zdarma rybičky navíc. Jak na to vůbec přišel?“ Rino sebevědomě a trochu vzdorovitě vypověděl jak o tom přemýšlel a jak to vyzkoušel. Ještě dodal „Vy na tom vyděláte, lidé budou spokojeni a cena se měnit nemusí.“ To se továrníkovi líbilo, chtěl si Rina jenom vyzkoušet. „Bravo Rino, ještě mně pověděl jestli je ochoten odjet na rok do Terstu a studovat obchodní akadimii? Náklady ponese firma, ale rozhodnout se musí hned.“ Rino krátce zaváhal a souhlasil. „Gratuluji Rino, sedne si a nalije si skleničku vína z karafy.“ Než byla sklenička prázná továrník něco psal. „Rino od teď má volno, za 10 dnů se hlásí v mém terstském obchodě. Zde má dva listy. Tento dá personalistovi a s tímhle se staví v účtárně. Snaží se a za rok se těším na spolupráci. Může jít, nashledanou.“

Rino dal list personalistovi tam stálo. Okamžitě zařiďte Rinovi Rossi přihlášku do školy v Terstu, ubytování  a vybavte ho na cestu.  KV.

Druhý list odevzdal v účtárně. Byl to příkaz k zaplacení jednoho zlatého jako náhradu za pokutu. Dále tam stálo: Okamžitě mu vyplaťte odměnu 1 000 zlatých. Zařiďte, aby po dobu studia  dostával v Terstu 5 zlatých diet týdně a rodina s dětmi ať má každý týden 3 zlaté.

Rino odešel domů překvapen a poprvé byl v zaměstnání spokojen. V té době měl Rino týdenní mzdu dva zlaté a Dvacet krejcarů. 1 000 zlatých stál jednobytový dům v Polné.

Pozor SOUTĚŽ.

Pravidla soutěže:

Pokud uvidíte samostatně nebo u některého článku oznáčení  SOUTĚŽ, pokuste se uhádnout správnou odpověď. Uzávěrka každé soutěže bude po uplynutí dvou týdnů od vypsání. Tentokrát to bude po třech týdnech, protože je první. Po uplynutí této doby bude zveřejněna správná odpověď a zároveň uveden vítěz vylosovaný generátorem náhody z došlých správných odpovědí (www.random.org). Výherce pak bude mít dva týdny na vyzvednutí výhry v knihkupectví Kuba & Pařízek, Husovo nám. 44,  POLNÁ.

 

[surveyme form=’varhanek‘]

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *