Událo se 2.-8. května

Spojené státy oznámily světu, že američtí mariňáci zabili v pákistánském Abottábádu Usámu bin Ládina. Údajně z obavy před pomstou ale odmítly ukázat světu fotografii s mrtvým Usámou, a tak se objevila řada víceméně oprávněných konspiračních teorií. Čeští detektivové spolu se speciálním komandem zadrželi v České republice sedm členů organizace Džamát Šaríat, kteří zajišťovali falešné doklady a zbraně kavkazským radikálům. Lidskoprávní organizace Amnesty International informovala o tom, že má důkazy o obřích koncentračních táborech v Severní Koreji, v nichž jsou vězněny statisíce lidí.

„Prázdno je všude a dá se spočítat, což nám dává velkou příležitost… Vím, jak ovládat vesmír. Proč bych se měl hnát za milionem?“ odpověděl geniální ruský matematik Griša Perelman na otázku deníku Komsomolskaja pravda, proč odmítl přijmout milion dolarů za vyřešení jedné z nejsložitějších matematických otázek světa, takzvané Poincarého doměnky. Slůně, které se narodilo před dvěma měsíci v Ostravě a stalo se tak prvním živě narozeným slůnětem u nás, uhynulo. O poločase pohárového utkání fotbalové Slavie proti Olomouci vtrhli na hřiště slávistického stadionu domácí fanoušci, kteří tak chtěli vyjádřit nespokojenost se zadlužením klubu; dělali vylomeniny a ti nejhloupější posléze začali stadion demolovat.

Vladimir Putin obvinil kvůli rostoucím cenám benzinu ruské ropné společnosti z konspirace. Muž z Pelhřimovska, který na zimu rozmontoval své letadlo a schoval díly na louce, aby si je nyní vyzvedl, již nic nenašel. Asi dvacet pět lidí zasadilo v Polné naproti rybníku Peklo nové stromy a keře. Ve Věžničce se konal čtvrtý ročník akce Fotbal proti rasismu. Firma Viamont DSP propojená s bývalým ministrem dopravy Alešem Řebíčkem, která provozováním golfového hřiště zničila kus přírody Krušných hor, dostala od České inspekce životního prostředí nebývale mastnou pokutu 50 tisíc korun. Na Šumavě začali bez povolení zabíjet kůrovce. Ředitel národního parku Jan Stráský přiznal, že kvůli kůrovci schválil i použití zakázaných jedů, podotkl ale, že o tom nevědel.

V opakovaných volbách v Krupce uspěla i Vandasova partička DSSS. „Bělorusko by se spolu s Ruskem v nejbližších letech mělo svým politickým zápalem a intenzivní prací v podstatě stát Německem, samozřejmě bez jakýchkoli imperialistických úletů a otřesů. Vpřed k Nové střední Evropě s centrem v Minsku,“ napsal ruský politolog a předseda rady dohlížitelů ruského Ústavu demografie, migrace a regionálního rozvoje Jurij Krupnov. Nedaleko Moskvy byla v igelitové tašce odložené na chodníku nalezena hlava bývalého ředitele vojenského letiště Antona Kulikovova. Libyjským rebelům došly peníze; některé země se již dohodly, že jim na boj proti Kaddáfímu přispějí miliony dolarů.

Ve sto deseti letech zemřel předposlední veterán první světové války, Brit Claude Choules, zbyla už jen jeho krajanka, stejně stará Florence Green. Na Slovensku pokračovalo mistrovství světa v hokeji: Dánům někdo na hotelu ukradl veškerou elektroniku. Češi porazili zatím všechny soupeře včetně Rusů. „Češi jsou herečky. Všimli jste si, jak dlouho se válel Michálek na ledě po kolizi s Žeňou?“ poznamenal trenér Rusů Vjačeslav Bykov v reakci na zápas, v němž Jevgenij Arťuchin ramenem knockoutoval mimo jiné Milana Michálka a způsobil mu otřes mozku. A Kubánec Castelar Cairo ubalil nejdelší doutník na světě, který měří téměř 82 metrů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *