Událo se 16.-22. května

Z mysu Canaveral na Floridě odstartoval na svou poslední cestu raketoplán Endeavour s Krtkem na palubě. Ministr kultury Jiří Besser rozhodl, že novým ředitelem Národní galerie se stane ekonom Vladimír Rösel a nahradí tak dlouholetého „nesesaditelného“ ředitele Milana Knížáka. Podle průzkumu agentury STEM spadla mezi lidmi podpora Věcem veřejným na 2,3 procenta. Student Jiří Šašek lokalizoval možné místo pádu německé stíhačky Fw-190 sestřelené u Otína v srpnu 1944; archeologové ji na místě skutečně našli zarytou několik metrů pod zemí.

Šéf mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn byl zatčen kvůli podezření ze sexuálního útoku na pokojskou a po několika dnech byl propuštěn na kauci. Moskva jednala s delegací libyjské vlády; měla jednat i s libyjsou opozicí, ale její příjezd byl „z technických důvodů“ zrušen. Kraj Vysočina se začal oficiálně jmenovat Kraj Vysočina. Na Bráně Matky Boží v Jihlavě začala výstava věnovaná Patovi a Matovi. Královna Alžběta II. navštívila Irsko, jednalo se tak po sto letech o první návštěvu britského panovníka v Irsku. Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu odsoudil na třicet let velitele rwandské armády Augustina Bizimungua, který se v roce 1994  podílel na genocidě osmi set tisíc lidí.

„Sergeji Nikolajeviči, hovoří s vámi kapitán Ščurij. No to co je, kur…, vy čur…, kur…, to nemůžete sakra těm klukům říct děkuji? Jděte do pr…, Sergeji Nikolajeviči, co to je kur… za problém, kur…, pozdravit vojáky?“ podivoval se během telefonického rozhovoru se svým nadřízeným velitel ruské atomové ponorky Samara Roman Ščurij poté, co nikdo z velení nepřijel v Den vojenského námořnictva jeho vojáky pozdravit. Nebyl to však jediný skandál ruské armády, který vyšel najevo: „Vojáci zde byli krmeni žrádlem pro zvířata, žrádlem pro psy. Na konzervy nalepili nové etikety s nápisem Hovězí 1. jakost,“ lamentoval major Igor Matvějev z Vladivostoku. Britská organizace Index on Censorship zkritizovala pražský knižní veletrh konaný minulý víkend, protože jeho čestným hostem byla Saúdská Arábie.

Režisér Jiří Menzel převzal v Rumunsku řád za kulturní zásluhy v hodnosti komandér. Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách informovala, že v České republice je již kolem čtyř set romských ghett. Zemřel americký zpěvák Bob Flanigan. Herečce Jennifer Aniston zemřel pes; Jennifer se tedy rozhodla prodat svůj dům v Beverly Hills (297 m2), protože se v něm „cítí osamělá“. „Dlouhá léta jsem si myslel, že jsem Žid, a byl jsem za to rád. Pak jsem ale zjistil, že to není pravda a že má rodina pochází z Německa. A že jsem v podstatě nacista. Což mi také udělalo radost. Myslím, že rozumím Hitlerovi. Udělal i hodně špatného, není to rozhodně hodný chlapík. Ale nakonec ho vidím osamělého v tom jeho bunkru a vlastně s ním trochu sympatizuji,“ zažertoval si na filmovém festivalu v Cannes dánský režisér Lars von Trier, načež byl pořadateli z festivalu vypuzen.

Jiří Paroubek pohrozil ČSSD, že možná přestoupí do ČSNS. Teplota vystoupala nad 27°C. Český horolezec Radek Jaroš po velkém úsilí zdolal Lhotse, svou již dvanáctou osmitisícovku. Hrůznou informaci přinesly Lidové noviny – průměrná spotřeba piva v České republice na hlavu klesla na průměrných 145 litrů ročně. Zemřel bývalý ministr financí Eduard Janota. Dukla Praha postoupila po sedmnácti letech do první fotbalové ligy. První ligu vyhrála Viktoria Plzeň. Dvě Němky ve věku 14 a 16 let, které se chtěly vyfotit, kterak uskakují před jedoucím vlakem, nestačily uskočit. A americký kazatel Harold Camping zmizel poté, co (pravděpodobně) nevyšla jeho předpověď, že v sobotu nastane soudný den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *