Večery pod lampou aneb Celé Česko čte dětem

V neděli 22. května se na Sezimově náměstí uskutečnilo první ze čtyř připravovaných čtení pod lampou. Počasí přálo, a tak kulturní komise, která  večery  připravila, vyměnila lampu za lípu, kde byl příjemný stín. První pohádkovou knihu dětem rozečetl Matěj Kolář z Jihlavy. Poměrně těžký, ale vtipný text Zdeňka Svěráka  – Jaké je to asi v čudu – zvládl perfektně. Poslouchali a bavili se děti i rodiče. Matěj Kolář, kterého děti znají jako hlavního vedoucího 2. běhu tábora Rohozná, si připravil i Svěrákovy a Uhlířovy písničky ze zpěvníku – Mám v hlavě myš Lenku. Matěj hrál na píšťalu, kytaru, housle, zpíval a děti zpívaly s ním. Dokázal skvěle komunikovat s dětmi a udržel jejich pozornost celou hodinu.

Večerem děti provázel i Kašpárek cestovatel, kterého vodila Vlasta Kruntorádová a mluvil Miroslav Vala. Od Matěje a Kašpárka děti dostaly za úkol namalovat či nakreslit obrázek ze Svěrákovy knihy.  Nejpěknější obrázek bude příští čtení  odměněn knihou – Jaké je to asi v čudu, s podpisem Matěje a Kašpárka. Knihy si rodiče mohli zapůjčit a doma dětem dočíst. A o to právě v tomto projektu jde. Rodiče, čtěte doma dětem alespoň 20 minut denně, nabádá Viktor Preis.

Knihy ke čtení věnovalo nakladatelství Albatros a Fragment, kulturní komise obdržela zdarma od každého čteného titulu 20 ks. Tyto knihy, až je polenské děti přečtou, budou věnovány na přání obou nakladatelství dětem do nemocnic či dětských domovů.

Prvního čtení se zúčastnilo asi sto dětí a rodičů. K občerstvení byl pro děti připraven ovocný čaj, dospělí mohli ochutnat zelený jasmínový či indickou masálu.

Čtění na Sezimově náměstí pokračuje v neděli 29. května v 18. hodin. Další pohádku má připravenou Petr Šaryk Coufal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *