Událo se 30. května – 6. června

U Austrálie se objevilo vodní „tornádo“. Tři pracovníci černobylské elektrárny byli odsouzeni k podmíněným trestům za krádež trubek zamořených radioaktivitou. Zemřel americký patolog a obhájce eutanazie Jack Kevorkian. Sedmnáctiletý Číňan prodal ledvinu, aby si mohl koupit iPad. Kolem 200 Tunisanů se zřejmě utopilo, když skočili do moře ze ztroskotavší lodě, která je měla nelegálně dopravit do Itálie.

Britská tajná služba MI6 se nabourala do webových stránek saúdskoarabských stoupenců Al-Káidy a jejich návody, jak podomácku vyrobit bombu, vyměnila za recepty na buchty. Na vojenské základně v ruském Pugačovu vypukl kvůli nedopalku nebývale velký požár, následné výbuchy munice poškodily široké okolí; za letošní rok je to již třetí podobná katastrofa v Rusku. Volby v zadluženém Portugalsku vyhrála s absolutní většinou pravice.

„Zabili jsme méně lidí, než dvě předchozí vlády,“ hájil mluvčí krajně pravicovou Keiko Fujimori, peruánskou prezidentskou kandidátku, jejíž otec Alberto, který byl rovněž peruánským prezidentem, si odpykává dlouholetý trest za nařízení vražd, únosů a za zpronevěry. Prezidentem Lotyšska se stal bankéř Andris Bērziņš. Jihlavské listy přinesly zprávu, že v Polné se uvažuje o zbudování lanovky v areálu U Pekla. Rusové se rozhodli, že si v kavkazském městě Miněralnyje Vody zřídí své vlastní Karlovy Vary.

Hygienici prokázali, že nákaza nebezpečnou bakterií, na kterou zemřelo již kolem dvaceti lidí, nepochází ze španělských okurek, a obvinili pro změnu luštěninové klíčky. Španělské firmy zapojené do procesu pěstování a přepravy okurek ohlásili újmu v milionech eur. Slovinci se v referendu postavili proti posunutí důchodového věku z 58 na 65 let. Rozhádaná česká vládní koalice se opět na ničem nedohodla. Zlínský festival filmů pro děti vyhrál norský snímek Liverpoolský brankář.

„Pokud máme důkaz, že se Němci opravdu stali obětí hromadné vraždy, tak [postavit pomník] jako signál k usmíření nejspíš ano – ale vítal bych to, kdyby to přišlo samo od místních. Pokud se pomník bude někdo snažit prosadit politicky, a většina místních bude proti, tak to nemá smysl,“ řekl v rozhovoru pro Jihlavské listy Klaus Mike Hübner, Němec dlouhodobě žijící v Jihlavě. V Jihlavě koncertoval král totalitních diskoték Michal David a podle návštěvníků neměl chybu. A ve městě Joplin v americkém státě Missouri použili k odklízení trosek po nedávném tornádu cirkusového slona.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *