Událo se 6.-19. června

Průzkum ukázal, že vládní reformy odmítá 79 procent Čechů. Deník The Daily Telegraph zveřejnil americké diplomatické depeše, z nichž vyplývá, že k masakru pekingských studentů v roce 1989 nedošlo na náměstí Tchien-an-men, nýbrž o několik kilometrů dále. Fotbalový Kirin Cup v Japonsku vyhrály všechny tři zúčastněné týmy (Česká republika, Japonsko a Peru), neboť se nikomu nepodařilo vstřelit ani jeden gól. Rafael Nadal opět vyhrál French Open. Ruzyňské letiště získalo cenu Eagle Award pro nejlepší letiště světa.

Fotbalisté Slavoje Polná postoupili do divize, Janovice postoupily do krajského přeboru, a Vysočina Jihlava nepostoupila do první ligy. Malí polenští judisté přivezli z turnaje v rakouském Zeltwegu dvě zlaté, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. V Polné zahrály rockové legendy Kern a Citron. Ministerstvo obrany přiznalo, že systém pozemní protiraketové obrany KUB, jehož obnova stála stovky milionů korun, je schopen ochránit v České republice celkem čtyři budovy.

Věci veřejné se rozhodly bojovat proti placeným plombám. „K tomu, aby naše země a ekonomika mohla fungovat, potřebuje nějakou energii. Takové ty módní vlny, že zakážeme uhlí, zakážeme jadernou energetiku a postavíme si všude větrníky, tomu já moc nevěřím,“ řekl prezident Klaus a pokřtil nové české kolesové rypadlo určené pro uhelný důl Bílina. Jiří Paroubek pokřtil svou knihu Ve službě republice. Fotografie jarního Marsu odhalily podpovrchový led. Proběhlo úplné zatmění Měsíce.

Běloruská KGB zatkla Sjarheje Pavljukěviče, který se na sociální síti snažil zorganizovat protestní pochod Minskem. Americká policie zadržela opraváře počítačů, který zákaznicím instaloval do laptopů program, který mu umožnil je sledovat a pod záminkou „vyčištění vnitřního senzoru počítače horkou párou“ jim radil, ať s sebou laptop vezmou na chvíli do sprchy. Řekové protestovali proti škrtům v rozpočtu; bylo oznámeno, že aby Řecko nezkrachovalo, potřebuje od EU celkem 120 miliard eur.

Šéf České televize Jiří Janeček oznámil, že na podzim skončí. „Například se ukazuje, že […] je to byznys hlavně pro papírnictví a dodavatele tonerů,“ řekl o současné verzi státních maturit premiér Petr Nečas. Neznámý střelec zabil v Moskvě Jurije Budanova, jediného ruského vojáka, který byl odsouzen za zločiny v Čečensku; ačkoli byl zbaven hodnosti a vyloučen z armády, uspořádalo mu Rusko pompézní vojenský pohřeb se všemi poctami. V Sýrii a Jemenu pokračovaly krvavé protivládní protesty. Bouřili se i španělští studenti a nezaměstnaní.

Odborářská stávka způsobila, že se v Praze dalo jezdit na kole. Běloruský prezident Aleksandr Lukašenko varoval, že dojde-li ke stávce v Bělorusku, osobně zmlátí její účastníky. Modelka Alena Šeredová si v Praze vzala italského fotbalového brankáře  Gianluigiho Buffona. Špatně však dopadla pražská svatba Rusa a Litevky, kteří při novomanželském polibku vypadli z balkonu, nevěsta nepřežila. Na hudebním festivalu Votvírák v Milovicích přejelo auto ženu ve spacím pytli.

Tým Boston Bruins porazil v posledním finále play-off NHL celek Vancouver Canucks a získal Stanley Cup; fanoušci domácího Vancouveru poté vyšli do ulic a zničili, co jim přišlo do cesty. Ženě z Jičína odebrala policie nosála, který za poslední měsíc pokousal již tři lidi. Americké město Livermore oslavilo 110 let téměř nepřetržitého svícení jedné tamější žárovky. V Polné začal takzvaný Top týden, který má turistům představit naše historické město. Jaromír Jágr vyhrál podeváté anketu Zlatá hokejka.

Čeští fotbalisté do 21 let postoupili na mistrovství Evropy ze skupiny. Český lékař Bohdan Pomahač provedl v Bostonu již třetí kompletní transplantaci obličeje. Prezident Václav Klaus oslavil sedmdesátiny. A vedení ruského města Pskov nechalo kvůli návštěvě premiéra Putina položit podél silnic a chodníků zelenající se trávníky, které byly po premiérově odjezdu zase odklizeny.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *