Znovu o mrkvi

Tak jako každá zelenina je mrkev nejlepší ihned po sklizni, je také nejzdravější. Během zrání probíhají změny v buněčné struktuře i ve složení obsahu vitamínů a minerálů. Přezrálá, stejně jako jiné druhy zeleniny a ovoce dřevnatí, ztrácí část vitamínů a zvyšuje se obsah vápníku. Ve vodě rozpustná celulóza se mění na nerozpustnou. Proto je nutné sklízet mrkev včas. Vegetační doba mrkve je přibližně 5 až 6 měsíců u raných odrůd o 2 až 3 měsíce kratší.

Většinou se nestihne konzumovat mrkev ihned po sklizni, proto se také konzervuje a uskladňuje. Mrkev můžeme například sušit. Abychom dosáhli konzervačního účinku, musíme snížit objem vody, vysušit asi na 12 %. I při sušení dochází k určitým změnám ve struktuře a obsahu zdravých a žádoucích látek, proto je potřeba dodržovat určité postupy.

Další možnost konzervace je zmrazování. Také při tomto postupu dochází k vnitřním změnám. Jiným způsobem je sterilizování. Od sterilizace v kyselém nálevu se už ustupuje. Dnes se v láku zavařují akorát směsi pod maso a do salátů. Průmyslově se mrkev nebo karotka zavařuje také do slaného nálevu.

Mrkev se dá za vhodných podmínek uskladnit. Ke správnému způsobu konzervace a uskladnění se vrátíme později. Však ji také ještě nemáme vypěstovanou.

Měli bychom mít také na paměti jeden hezký, jedinečný, ale zapomínaný zvyk. Při sklizni vybrat svazek mrkve a pověsit jej nade dveře v čase polenské pouti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *