Pečete mrkvance?

V receptech často bývá uveden vanilkový cukr. Ten však v Polné těžko seženete. Můžete použít jako náhradu běžně prodávaný vanilínový cukr. Je sice levný, ale má nepříjemnou koncovou hořcepalčivou pachuť (tzv. vocas).

Chcete-li mít buchty lahodnější a voňavější, použijte dřeň z rozříznutého vanilkového lusku, kterou smícháte s krupicovým cukrem. Rozříznutý lusk potom dejte do dobře uzavřené nádoby s cukrem a vanilková vůně do něj časem přejde. Čím déle, tím lépe. Tak to dělaly naše babičky. I potom můžete dát lusk ještě např. do likéru.

Rozdíly: Vanilín je 4-hydroxy-3-methaxybenzaldehyd a řadí se mezi fenoly, ethery a aldehydy. Vzorec C8H8O3. Vyrábí se Reimer-Thiemannovou reakcí z guajakolu obsaženého v dřevném dehtu, chloroformem a hydroxydem draselným, nebo fermentační přeměnou polymerního ligninu při výrobě celulozy ze dřeva v papírenském průmyslu.

Vanilka je silice obsažená v květech vanilovníku plodolistého, velkokvětého nebo tahitského, které se řadí mezi orchideje.  Vanilkový lusk se sklízí nedozrálý a speciální metodou dosušuje. Vanilovník je původem z Mexika. Asi před 200 lety se zjistilo,  že se dá uměle pěstovat a šlechtit. Nové druhy byly větší a lepší. Nejlépe se jim dařilo v Polynézii a na Madagaskaru odkud se dnes nejvíce dováží. Mimochodom plánované československé kolonie v Tichomoří měly být největším producentem vanilky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *