K pečení mrkvanců a plundrové těsto

Není třeba podléhat pocitům, že jedině ten váš nebo již uvedený recept na mrrkvance je jedině správný. Každý člověk a každá rodina má jinou chuť a také jiné zvyklosti. Tak např. někdo dává fenykl do náplně i do těsta, někdo do těsta nedává, jiný jej dává pouze na povrch. Někdo dáva do náplně anýz nebo pepř,  jiný také rozinky. A podobných variací je spousta.

Oblíbená je také varianta z  >PLUNDROVÉHO TĚSTA< , které je náročnější na přípravu, ale pečivo je velmi chutné.

Plundrové těsto

Příprava: 1,5 hodiny plus 1 a 3/4 hod. kynutí a chlazení.

Pečení přibližně 15 min.

500 g mouky + trochu na vál, 3/8 l mléka , 4 polévkové lžíce cukru, 30 g droždí, 220 g másla, špetka soli, 1 žloutek na potření

1. Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek. V 50 ml vlažného mléka rozmícháme cukr a droždí.

2. Mléko s droždím nalijeme do důlku v mouce a slabě posypeme moukou z okraje. Přikryjeme a necháme asi 15 min. na teplém místě do doby než se udělají na povrchu trhlinky.

3. Rozehřejeme 50 g másla a necháme vychladnout. Zbytek mléka, cukr a sůl přidáme ke kvásku a hnětením vypracujeme těsto, které by se mělo přestat lepit na stěny mísy. Přikryté necháme asi 30 min. kynout a potom ho dáme na 15 min. do chladna.

4. Zbytek másla utřeme šlehačem do pěny. Pracovní desku lehce pomoučíme, těsto vyválíme na tenký plát a potřeme částí rozpuštěného másla.Jedenkrát přeložíme a potřeme. Dáme na 20 min do chladna. Opakujeme celkem třikrát.

5. Těsto na tenko rozválíme a nakrájíme na čtverce o straně asi 13 cm. Do středu každého čtverce dáme náplň. Rohy čtverce přehneme do čtverce a nad náplní spojíme k sobě. Každý kousek potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 15 min.

6. Troubu předehříváme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C, plynovou na stupeň 2 – 3. Koláčky podmastíme nebo plechy vyložíme papírem na pečení.

Plundrové těsto se i za syrova může zmrazovat. Vydrží pohodlně 2 měsíce i déle. Před dalším použitím se musí rozmrazit, ale už se nesmí znovu zmrazit. Je to pracné, proto je lepší udělat si ho dvojnásobek a zmrazit. Může se stejným způsobem použít i pro jiné koláče např. s ovocem. Dobré jsou také preclíky. Nakrájíte asi 2 cm proužky dlouhé 16 cm, ty podélně zkroutíte a přímo na plechu stočíte do tvaru preclíků. Před pečením posypte trochou hrubého krystalového cukru, případně i mákem. Jinak je veškerý postup stejný jako u koláčů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *