Rokštejn a Údolí Brtnice

Rokštejn

Zřícenina středověkého Rokštejna (též Rukštejna či Rutejnštejna) tyčícího se nad říčkou Brtnicí patří k historickým skvostům Vysočiny. V nedávné minulosti zde byla plánovaná stavba přehrady na pitnou vodu, k jejíž realizaci však nakonec nedošlo. Díky tomu se začalo s rozsáhlými archeologickými výzkumy a tak Rokštejn patří k nejlépe prozkoumaným hradům na našem území.

Nachází se na skalním ostrohu v údolí říčky Brtnice mezi obcemi Přímělkov a Panská Lhota. Raně gotický hrad koupil kolem roku 1359 Jan Jindřich z Rokštejna. Vybudoval zde trojpodlažní hradní palác s trámovými stropy. Podle archeologických nálezů zde již v této době byla instalována kachlová kamna, krby i záchodové arkýře. Později nechal zbudovat ještě Dolní palác, ve kterém zřídil velmi moderní teplovzdušné vytápění. Na cihlové klenbě se nahřívaly kamenné valouny, přes ně pak proudil teplý vzduch do kanálů v podlaze.

Rokštejn byl komfortní a stavebně náročnou rezidencí. V této době nebyl na našem území hrad, který by se mu stavebně vyrovnal. To ale majiteli Janu Jindřichovi přineslo i velké dluhy. Proto musel hrad ke konci 14.století prodat. Do zástavy jej dostali Valdštejnové, kteří ho později získali jako dědictví. Koncem 15.století byl dobyt vojsky Matyáše Korvína. Poté již nebyl opraven a pustnul.

Na hradě byla nalezena největší kolekce kostěných hracích kostek ve střední Evropě. Nepochybně dokládá, že se strážní rádi oddávali hře ve vrchcáby. K dalším významným nálezům patří kostra novorozence.

Autem ke hradu nezajedete. Pěšky je to nejblíže po turisticky značených cestách z Přímělkova (cca 3 km po zelené značce) nebo z Brtnice ( cca 6 km po modré značce).

Nenechte si ujít cestu právě z Brtnice. Je to krásná procházka údolím stejnojmenné říčky, kterou lze absolvovat ve všech ročních obdobích. Budete procházet přírodní rezervací vyhlášenou v roce 2001. Zaujímá plochu téměř 70 ha a nachází se v nadmořské výšce kolem 500m. Najdete tu spoustu romantických zákoutí, skalnaté stráně jsou útočištěm mnoha ohrožených druhů, především bezobratlých živočichů a motýlů. V těchto krásných místech byly již před válkou zakládány první trampské osady na Jihlavsku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *