Mouchelich z kuchyně menšin
Něměcké národnostní menšiny ze středních Čech a z Českomoravské vrchoviny si často připravovaly jako hlavní jídlo mouchelich, který býval i jídlem vánočním. V našem okolí byl oblíbený hlavně ve štockém jazykovém ostrovu. Od nich se dostal na stoly okolních sídel, tedy i do Polné.
Mouchelich
(2 porce za cca 20 min)
100 g másla, 1 lžíce medu, 30 g strouhaného perníku, 100 g máku, špetka (tlučené) mleté skořice a hřebíčku, 100 g máku, 0,5 l mléka
1. Mletý mák uvaříme v mléce do měkka, okořeníme skořicí a hřebíčkem, osladíme medem a zahustíme strouhaným perníkem.
2. Touto omáčkou přeléváme vařené a neplněné noky z kynutého těsta.
Studená omáčka je vhodná také k vánočce.
Pro zajímavost: Po odsunu se v Německu snadno poznalo kde bydlí lidé z Čech. Až do r. 1974 pěstovali několik makovic v předzahrádkách. Od r. 1974 je v Německu pěstování máku zakázáno.