Oprava polenského Chrámu

Rozhovor s děkanem Zdeňkem Krčkem o opravě chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Polné.

Pane Krčku, jak a kdy vlastně vznikl prvotní nápad na opravu chrámu?

Přibližně před dvanácti lety. Mým velkým přáním byla instalace zvonů, o které Polná v minulosti několikrát přišla. Poprvé to bylo při velkém požáru v roce 1863, podruhé v 1. světové válce a potřetí za Hitlera. Vyhlásili jsme sbírku a předpokládali, že to bude trvat mnoho let. Ale už za rok se vybral milion korun. Zvony byly vysvěceny v roce 1998. Když se v Brodku u Přerova odlévaly, byly sem z Polné vypraveny čtyři autobusy.

Zvony se staly takovým prvním impulzem a potom jsem už šel do dalších prací s větší odvahou. Nebylo to jednoduché. Hodně se pracovalo brigádnicky, někdy přišlo pracovat i 60 lidí. Když se stavělo lešení, tak dokonce sto.

Co všechno předcházelo tomu, než se mohlo začít s opravami?

Byla to administrativní mašinérie. Se vším jsem musel seznámit farní radu, psaly se žádosti o dotace, probíhala výběrová řízení. Všechno dobře dopadlo a dotaci jsme dostali. Náklady jen na restaurování exteriéru přístupových cest a církevního muzea byly vyčísleny na 43 243 400,-Kč, z toho dotace  Evropské unie činí 36 756 890,-Kč.  Je zde ale 15% spoluúčast – 7,5% přispívá stát a 7,5% investor. Souběžně s exteriérem chrámu probíhá i restaurování interiéru od r. 2001. Peníze jsme získali z Programu záchrany architektonického dědictví, i z fondů Kraje Vysočina, z darů farníků, občanů města i firem. Chtěl bych zdůraznit, že bez výrazné finanční pomoci města Polná, bychom restaurování celého chrámu nezvládli. Město Polná nám vždy vycházelo maximálně vstříc.  Děkanský úřad si této pomoci velice váží.

Výběrové řízení na opravu exteriéru vyhrála firma PODZIMEK. Při opravě exteriéru se nejedná pouze o fasádu, ale také o střechu, kamenné prvky, schodiště, kašnu, sochy světců, přístupové cesty, okna, dveře apod. Kolem chrámu bude chodník, parková úprava, lavičky, osvětlení.

Jak probíhala výběrová řízení a kdo práce prováděl?

Výběrové řízení na opravu interiéru vyhrála pražská firma BRANDL. Prováděla se štuková a fresková výzdoba, restaurování umělých mramorů, hlavního a bočního oltáře. Všechny tyto interiérové úpravy směřovaly k roku 2007, kdy se slavilo 300 let od vysvěcení kostela.

V současné době je rozpracován oltář sv. Jana Křtitele. Oltář sv. Filipa Neri a oltář Svatého Kříže na restaurování ještě čekají.

Zbývají dokončit práce na zpovědnicích, dřevěné prvky kostela, opravit dlažbu. Největším soustem pro nás bude zákristie (původní mobiliář je od místního řezbáře Morávka) a Sieberovy varhany, které patří k největším v republice.

Probíhal zde i archeologický průzkum?

Jistě, to je dnes povinnost. Byly objeveny zbytky původní věže i lidské pozůstatky. Kolem kostela býval v minulosti hřbitov.

Přibližte nám podobu církevního muzea, které bude v chrámu instalováno.

V Polné bude zřízeno první církevní muzeum v hradecké diecézi. Chrám i muzeum se tak otevřou veřejnosti celoročně k modlitbě i pro turisty. Chod kostela přitom nebude narušen. Muzeum vzniká nad zákristií a v sálech nad bočními loděmi chrámu. Vystavíme zde exponáty týkající se polenského chrámu – obrazy, sochy, rakve Žejdliců. Většinu z nich uvidí návštěvníci poprvé, jelikož byly doposud v depozitářích.

Součástí prohlídkové trasy, komentované a s průvodcem, bude i audiovizuální sál. Zde se návštěvník seznámí s historií kostela. Trvale bude zpřístupněna i věž a byt hlásného. Dole ve věži bude umístěno informační centrum.

Kdy bude chrám zpřístupněn veřejnosti?

Už 25. srpna 2012. Přijede jej vysvětit pražský arcibiskup Dominik Duka. V tento den budou chrám i církevní muzeum otevřeny pro veřejnost. Do tohoto data musí být vše kompletně hotové, ale i účetně vyrovnané.

Nemáte pocit, že po opravě fasády to vypadá, jako když věž a chrám k sobě nepatří? Co říkáte na zvolenou barvu fasády?

Byl to záměr památkářů, kteří chtěli zdůraznit barevným odlišením, že chrám a věž byly postaveny v jiné době. Když jsem poprvé viděl barevné vzorky, přijal jsem tuto barevnou variantu rozpačitě. Ale výsledný efekt se mi moc líbí.  Hlavně tím, že vynikla plastičnost kamenných prvků. Na závěr děkuji všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podílejí na záchraně našeho chrámu, který je centrem polenské farnosti, ale i nejvýznamnější dominantou našeho krásného města.

Děkuji za rozhovor.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *