Událo se v listopadu 2011

Za veliké pozornosti médií přistál na varšavském Chopinově letišti plně obsazený boeing Polských aerolinek, kterému se nevysunul podvozek. Uklízečka v dortmundském muzeu Ostwall se neprozřetelně pokusila uklidit umělecké dílo nazvané „Když začne prosakovat strop“ a tím je zničila. Čínská kosmická loď Šendžou 8 se úspěšně spojila s orbitální stanicí Tchienkung 1. Ruská sonda Fobos-Grunt, která měla namířeno k Marsovu měsíci Phobu, naopak ztratila spojení se Zemí záhy po svém startu. Proběhl hadždž, každoroční pouť muslimů do posvátného města Mekky. U Velkého hadronového urychlovače ve Švýcarsku se objevil podivně oblečený muž, který trvdil, že je z budoucnosti; policie ho převezla do psychiatrické léčebny v Ženevě, odkud však zmizel.

České tenistky vyhrály Fed Cup, když ve finále v Moskvě porazily domácí Rusky 3:2. Petra Kvitová zvítězila na Turnaji mistryň v Istanbulu a byla zvolena nejlepší tenistkou roku. Český hráč pokeru Martin Staszko skončil ve finále Světové pokerové série druhý. Ruský hrobník Anatolij Moskvin vykopal na hřbitově dvacet devět mrtvol, rozličně je oblékl a vystavil si je doma. Zemřel úspěšný boxerský šampion šedesátých a sedmdesátých let Joe Frazier. Německá kancléřka Angela Merkel si konečně může oddychnout – z Ruska začal do Evropy proudit zemní plyn nejdelším podmořským plynovodem Nord Stream.

Zemřel básník Ivan Martin Jirous zvaný Magor. Noviny Washington Post přinesly zprávu, že přes 15 % Američanů žije pod hranicí chudoby. Thajsko zasáhly záplavy, které stály život přes pět set lidí. Tým holandského chemika Tibora Kudernace z university v Twente vyrobil nanoautíčko z jediné molekuly; tímto nejmenším vozidlem světa je možné pohybovat pomocí elektrického proudu. Liga arabských států schválila sankce proti Sýrii, jejíž prezident Bašár al-Asad krvavě potlačuje tamější demonstrace. Italský premiér Silvio Berlusconi k úlevě mnoha Italů konečně rezignoval.

„Po tom, kolik jsme toho ku prospěchu téhle země utratili, jsme od ní nedostali nic na oplátku. Myslím, že Irák, který není chudou zemí… myslím, že by měli odškodnit Spojené státy a vrátit každý halíř, který jsme vyhodili, abychom je osvobodili. A ráda bych, aby také odškodnili rodiny vojáků, kteří padli, několika miliony dolarů za každý život. Myslím, že je důležité, aby tak učinili,“ prohlásila republikánská kandidátka na amerického prezidenta Michele Bachmann. V Tibetu se na protest proti represivním metodám čínských úřadů upálilo několik Tibeťanů. Čestí fotbalisté postoupili na mistrovství Evropy a jednomu z jejich největších kritiků, bývalému reprezentantovi Radkovi Drulákovi, vzkázali, že nemá č*ráka.

Švédští potápěči objevili vrak bitevní lodi Svärdet, která se potopila v roce 1676 během námořní bitvy u Ölandu mezi Švédskem a dánsko-nizozemskou koalicí. V Kambodži začal soudní proces se třemi bývalými vysokými představiteli Rudých Khmerů. Vědci potvrdili, že ve vyšebrodském klášteře existuje hrobka s devětatřiceti mrtvými Rožmberky. V USA zemřela Lana Peters rozená Světlana Josifovna Allilujeva, jediná dcera J. V. Stalina. Na ostrově Nová Británie nedaleko Nové Guineje byla objevena první orchidej, která kvete v noci; vědci ji nazvali bulbophyllum nocturnum.  Zemřel český ilustrátor a mimo jiné autor Krtečka Zdeněk Miler. A polenský starosta Jindřich Skočdopole zahájil advent.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *