Šišky z telecího masa, které se po německu zovou KNEDLIKY

recept ze 16. století

Toto jídlo sice nepochází z Polné, ale vařilo se po celém území Koruny České už od středověku. Německý je pouze název knedlik.

Telecí maso namoč do studené vody, potom ho dobře natluč a posekej. Přidej slaninu, rozinky, petrželku, čtyři nebo pět vajec, okořeň pepřem a šafránem, přidej posekanou telecí bránici jako se dršťky sekají a ještě petrželku sekanou a přisol. Udělej z této směsi šišky a házej do vařící vody.

Jako u všech starodávných receptů chybí dávkování, ale kdo má cit pro vaření snadno tyto knedliky uvaří. Od každého mohou být trochu jiné. Původně to bylo běžné jídlo a po válkách husitských se vařilo v neděli i všlijakých svátcích.

1 Response

  1. Soukupová Jindra napsal:

    No ty recepty nepůsobí moc sympaticky asi bych je nikdy nevařila a ani nekoštovala, nehledě na to jak drahé je telecí maso

Napsat komentář: Soukupová Jindra Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *