Křivka obecná

Loxia curvirostra

Na tomto článku spolupracoval Miloslav Vomela

Naši  zimní přírodu oživuje zajímavý pěnkavkovitý pták křivka obecná. Není sice vzácný ani zvláště chráněný, ale je to jediný náš pták, který hnízdí v zimě i za silných mrazů. Hnízdní období je od prosince do května a někdy i dvakrát.  Je to dáno stravou. Živí se semeny šišek a ty právě v této době dozrávají.

Křivka je výrazný ptáček silné stavby těla, o málo větší než vrabec. Samečci jsou téměř celí cihlově červeně zbarvení s hnědými křídly a ocasem. V závislosti na množství stravy někdy přepelichají nažluto až na zelenooranžový odstín. Samičky jsou žluto- až šedozelené, na hřbetě podélně čárkované. Mláďata mají hřbety šedé, zespodu jsou světlejší a všude hustě podélně skvrnitě zbarvení. Nápadný a zajímavý je zobák, který je překřížený. Odtud má také jméno. K tomuto překřížení dochází u mláďat až po třech týdnech od vylíhnutí. Jsou velice čilí a obratní. Na stromech jsou často i hlavou dolů a vybírají semínka ze šišek. Někdy si šišky přenesou na silnější větve. Díky zakřivení zobáku roztáhnou šupiny šišek a jazykem vytáhnou semínko. Při hnízdění samička neustále zahřívá vajíčka i mláďata a sameček je po celou dobu krmí. Mláďata vylétají teprve po 14 až 20 dnech, ale ještě nějakou dobu zůstávají s rodiči.

Tito družní ptáci za letu vábí hlasitým kip-kip. Vydávají cvrlikavé, skřípavé i flétnové poměrně pronikavé zvuky i za největších mrazů. Létají vlnitě, rychle a vytrvale. Na zemi jsou nemotorní až těžkopádní.

Hnízda si staví vysoko asi 4 m převážně na jehličnatých stromech. Stavby jsou robustní se stěnami asi 4 cm silnými z větviček, stébel, mechu a lišejníku. Jsou bohatě vystlané trávou, chlupy a peřím. Tak zajistí jen minimální únik tepla. Křivka je stálý, ale přelétavý ptáček. Neustále se stěhuje tam, kde jsou šišky. Přestože semínka šišek jsou jejich téměř výhradní stravou, někdy ji doplňují bobulemi a červíky, zvláště v létě. V roce, kdy nejsou šišky, nemusíme křivku vůbec zahlédnout. Zato při vysoké úrodě nám příjemně oživí mrazivou přírodu.

Odborně se řadí do třídy ptáci (Aves), podtřídy letci (Neognathae), řádu pěvci (Passeriformes), čeledi pěnkavovití (Fringillidae) rodu křivka (Loxia)

Loxia curvirostra - křivka obecná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *