Jak si udělat geologický průzkum na městském pozemku bez povolení a bez postihu

Na podzim minulého roku někteří občané pozorovali, jak vedle přistávací plochy pro vrtulník za autobusovým nádražím vrtná souprava provedla a patrně i dokončila geologický průzkum. Po ukončení vrtu byly údajně vytaženy válce s materiálem, naloženy na auto a odvezeny. Na to 11. listopadu podává starosta města Policii ČR trestní ozámení na neznámého pachatele pro svévolné vniknuní na pozemek města.

Co policie vyšetřila a jestli a jak byl případ uzavřen, obecně není známo. Policie ČR ale určitě nezjistila, že prošetření geologického podloží u heliportu si zadala místní iniciativa pro stavbu veřejných záchodků ani americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Kdo asi potřeboval zjistit skladbu podloží právě v místě, kde je podle posledního projektu plánovaná stavba obchodního centra?

Na žádost pana Jiřího Šerého (jehož realitní kancelář spolu s firmou Fuertes Developement stavbu marketu v lokalitě neustále usilovně prosazuje) předložil starosta 11. 1. 2012 radě města žádost o povolení geologického průzkumu v místě, kde ho prováděl „neznámý pachatel“. Městská rada žádost zamítla.

Že by v tomto rozhodnutí městské rady bylo cokoliv, co by zabraňovalo stavbě marketu mě nenapadlo ani na chvilku. Samozřejmě se mohu mýlit, ale není to celé jenom hra? Nemohlo to být všechno předem domluveno? Ten, kdo potřeboval geologický vzorek podloží, ho získal (sice nelegálně, bylo na něj podáno trestní oznámení, ale kdo to je, jsme se nedozvěděli a žádnou sankci za to patrně nemá).

Tím, že městská rada panu Šerému žádost o provedení geologického průzkumu neschválila, docílila možná dojmu, že vedení města a páni radní mohou být vnímáni jako ti, kteří o stavbu nestojí, avšak přípravy na stavbu marketu tím v nejmenším omezeny nejsou. Pan Šerý je člen rady místního sdružení ODS. Toho ODS, jehož byl polenský místostarosta ještě nedávno předsedou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *