Odpověď na článek Jindřicha Skočdopole „K tomu není možné mlčet…“

Napsal MUDr. Pavel Zeman

Ve svém příspěvku, který vyšel na serveru POLNET a vzápětí i v Polenském zpravodaji, se starosta města „rozhodl zaujmout jasné stanovisko ke ,kampani‘, která v této době v Polné probíhá.“ Má zřejmě na mysli sérii článků spontánně doplňovaných četnými komentáři čtenářů, které od počátku letošního ledna vycházejí v našich internetových novinách k tématu stavby supermarketu na polenském autobusovém nádraží. Starosta si v článku na současnou diskusi stěžuje, že „způsob, jakým je nyní vedena, má daleko ke korektnosti“ a vzápětí Jindřich Skočdopole říká: “Nejen občané, ale i instituce […] jsou „zasvěceně“ informováni o tom, že město podporuje výstavbu supermarketu v lokalitě autobusového nádraží, aniž by se informace zakládala na pravdě“.

Začněme od konce.  Starosta svůj článek uzavírá: „Věřím, že toto mé jasné stanovisko rozkryje veškeré nejasnosti a ukáže postoj můj, Rady města a Zastupitelstva města…“

Jaké tedy je ono jasné stanovisko a postoj starosty, Rady a Zastupitelstva?

Kroky města k přípravě umožnění stavby supermarketu v lokalitě autobusového nádraží se datují (dle dokumentů, které má POL NET k disposici) minimálně od samého počátku roku 2009. Děje se tak v souvislosti s firmami Fuertes Development spolu s realitní kanceláří Jiří Šerý, které o lukrativní lokalitu autobusového nádraží za účelem výstavby budovy supermarketu (a jejího následného pronajmutí některému z velkých obchodních řetězců) projevují velmi výrazný zájem.

Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina ve stanovisku k projednávání této věci uvádí – cituji:  „Dne 17. 3. 2009 jsme obdrželi žádost obce Polná o stanovisko k záměru změny územního plánu obce Polná – zástavbě autobusového nádraží města Polná. Dne 19. 3. 2009 proběhla úvodní jednání se zástupcem projekčního atelieru Hrůša a spol., který byl zpracováním návrhu změny územního plánu pověřen…“

Na 28. zasedání 3. 2. 2010 Zastupitelstvo města bere na vědomí – cituji: „Žádost společnosti FUERTES DEVELOPMENT, s.r.o., se sídlem Kuřim, Tleskačova 1660 a realitní kanceláře Jiří Šerý, bytem Ždírec 28, o projednání prodeje části pozemků, které jsou ve vlastnictví města Polná a žádosti o projednání změny Územního plánu města v souvislosti s předkládaným investičním záměrem ,Revitalizace autobusového nádraží Polná‘.“ Na téže schůzi bylo zastupitelstvo seznámeno – cituji: „S pracovní verzí studie investičního záměru ,Revitalizace autobusového nádraží Polná‘ a připomínkovalo ji. Následně ji doporučuje k prezentaci občanům města Polná.“  Prezentace návrhu projektu doc. ing. arch. Hrůši proběhla již předtím na neveřejném zasedání zastupitelstva 26. 1. 2010.

V dubnu 2010 je předložena ucelená architektonická studie „Obchodní centrum Polná“  vypracovaná Atelierem Hrůša a spol.

Na 29. zasedání 7. 4. 2010 Zastupitelstvo města schvaluje – cituji: „Záměr města provést změnu č. 8 Územního plánu sídelního útvaru Polná, spočívající ve změně využití lokality autobusového nádraží.“

Na 64. zasedání 26. 5.  2010 Rada města schvaluje – cituji: „Uzavřít smlouvu č. 479-RM/10 mezi městem Polná, jako objednatelem a firmou Architekti Hrůša a spol., Ateliér Brno, s. r. o., se sídlem Brno, Žižkova 5, jako dodavatelem, jejímž předmětem je vypracování díla ,Změna č. 8 Územního plánu sídelního útvaru Polná‘.“

Vypracovaný Návrh zadání pro zpracování změny č. 8 územního plánu sídelního útvaru Polná obsahuje větu – cituji: „Jedná se o změnu využití pozemků, cca 8 650 m2, z ploch pro dopravu budou upraveny poměry dalších typů ploch pro možnost výstavby nákupního centra a úpravy okolí na městský park.“ O žádných jiných možnostech zástavby než je obchodní dům s parkovištěm celý návrh změny územního plánu č. 8 nepojednává.

V lokalitě autobusového nádraží si ani o žádnou jinou stavbu než o stavbu supermarketu a parkoviště před ním nikdo jiný než firma Fuertes Development a realitní kancelář Jiří Šerý nepožádal.

Starosta ve svém jasném stanovisku občanům nesdělil, jestli je nebo není pro stavbu supermarketu na autobusovém nádraží. Jaké stanovisko k této věci zaujímá a jakou politiku v té věci dlouhodobě on i orgány města vedou, je snad z uvedených dokumentů jasně patrno. Hlasovali snad starosta, Rada města, či Zastupitelstvo města proti uvedeným usnesením o změně územního plánu č. 8?

Ve svém článku starosta rovněž zmiňuje, že 14. 11. 2011 nahlásil Policii ČR, že na autobusovém nádraží provádí vrtná souprava vrt. Vzápětí sdělil e-mailem všem zastupitelům, že neznámá  firma  začala provádět geologický průzkum. Policie věc prošetřila. A odložila. Ačkoli starosta naznačuje, že tato událost současnou diskusi kolem supermarketu podnítila, firmu, která vrt prováděla, neuvedl ani v článku o němž je řeč, ani ve svém sdělení pro Jihlavský deník. Jaký má asi strosta důvod ve svém jasném stanovisku mlčet o firmě která prováděla nelegálnč průzkum položí v místě předpokládané stavby obchodního domu?

Ohledně stavby supermarketu na autobusovém nádraží Jindřich Skočdopole ve svém článku napsal: „Mohu zcela otevřeně říci, že já osobně, jako starosta města s nikým nejednám a nikomu nic neslibuji“. Že starosta o té stavbě s nikým nejednal je ale opravdu těžko k uvěření!

Pozn.: Pasáže uvedené kurzívou v uvozovkách jsou doslovné citace z článku Jindřicha Skočdopole, jehož název je uveden v nadpisu.

 

1 Response

  1. Honza Dajč napsal:

    Ano,skutečně nemuselo k těmto dohadům a tahanicím dojít kdyby vedení města odpočátku jasně deklarovalo svůj nesouhlas k výstavbě tzv.“obchodního centra“v dané lokalitě. Ze současného článku“K tomu není možné mlčet“však dle mého názoru žádné jasné stanovisko není možno vyčíst ani mezi řádky. A nic na tom nemění ani zamítnutí geologického průzkumu zastupitelstvem,to přišlo příliš pozdě,možná již byl proveden načerno nebo ne,o tom není veřejnost nijak informována,pouze je konstatováno že Policie ČR věc odložila. Ale je naprosto zbytečné nechat se strhnout nějakými útoky na starostu (který samozřejmě reprezentuje město a je nejvíc NA RÁNĚ,v RM a ZMP sedí i jiní odpovědní lidé),ale i z druhé strany není nutné někoho osočovat že podrývá renomé města a poškozuje jeho zájmy. Obojí je nedůstojné. Nejdříve je nutné uklidnit veřejnost jasným stanoviskem,at už je pro nebo proti výstavbě a potom začít seriozní diskuzi. A není nutné argumentovat nutností vybudovat veřejné záchodky zrovna nyní a zrovna na tomto místě,ten problém je již letitý,neřešený a v této době s tímto vyrukovat je jako přilévat olej do ohně.
    Pan starosta již na tuto problematiku svým způsobem reagoval,čekám tedy,a jistě nejen já, jestli také někdo z rady,zastupitelstva či odpovědných zaměstnanců úřadu vyjádří veřejně svůj názor.
    Přeji všem hezký den a chladný rozum při volbě slov……Jan Dajč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *