VLAJKA PRO TIBET

Datum 10. března je stanoveno jako Mezinárodní den Tibetu. V tento den, před 53 lety, začalo ve Lhase tibetské národní povstání proti téměř desetileté okupaci Tibetu Čínskou lidovou republikou. Povstání bylo velmi krvavě potlačeno Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou. Násilnou smrtí zahynulo více než 80 000 Tibeťanů. Okupace Tibetu Čínou trvá již 62 let. Čínský komunistický režim soustavně utlačuje tibetské obyvatelstvo národnostně, nábožensky, hospodářsky i politicky.

Po protičínském povstání v roce 1959 byla tibetská vlajka na území ČLR zakázána. Vyvěšení tibetské vlajky je vyjádřením nesouhlasu s pošlapáváním práv a s útlakem v Tibetu, kterého se dopouští čínská státní moc. Symbolizuje zároveň nesouhlas s násilným potlačováním práv a svobod národů a menšin na celém světě.

Občanské sdružení Polenský kruh odsuzuje násilnou okupaci Tibetu Čínskou lidovou republikou. Provádění genocidy kýmkoli na jakémkoli národu nebo etniku není nikdy omluvitelné žádným způsobem!

1 Response

  1. Václav Skála napsal:

    Ano. Právě pohled na to jak málo se projevuje solidarita ukazuje takové obrovské množství lidí, kteří pohrdají lidskýmu právy a souhlsí s různými druhy útlaku či násilí. Nejen v Tibetu. Stejně pohrdající jsou i ti lhostejní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *