Strom republiky

Právě jsme oslavili výročí vzniku republiky Československé.  Vedení města Polná má k takovému výročí podivný, avšak očekávaný neuctivý přístup.  Strom republiky, který byl vysazen k desátému výročí tohoto státotvorného aktu, je stále pohlcován nezodpovědně vysazenými mladými stromky. Strom, jehož posláním je připomínat vymanění z područí Rakousko-uherského vlivu a úsilí o svobodu vůbec, je najednou symbolem útlaku, neúcty a pohrdání.  To se představitelům města tolik stýská po sovětské nadvládě?

Ty čtyři utlačující stromky neměly být v tomto místě vůbec vysazeny, a pokud se tak stalo, už měly být po několikerém upozornění přesazeny. Nejen z kulturně sociologického, ale i z dendrologického hlediska. Místo přesazení se hledají výmluvy, proč to nejde. Například finanční důvody. Náklady na přesazení by měly být připsány těm, kteří tak nezodpovědnou výsadbu vyprojektovali, schválili a nechali provést. Jiným argumentem je odvolávání se na dotační politiku EU. Tomu také nelze věřit. Změny a opravy projektů lze provádět jak v ČR,  tak i v celé EU. To lze snadno ověřit u příslušné komise EU nebo u Evropského soudu.

Snad se dočkáme brzké nápravy za nastíněných podmínek, aniž by bylo nutné obrátit se na Evropský soud. Je nás totiž několik, kdo může prokázat účast dědů na vysazení Stromu republiky jako symbolu svobody a nezávislosti. To, co se stalo se stromem, nás opravňuje cítit se poškozeni, a tak je šance na úspěch u Evropského soudu velmi vysoká.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *