Událo se v říjnu 2012

Uplynulo padesát let od Karibské krize. U Hongkongu do sebe narazily dvě lodě, zemřelo 36 lidí. Několik dělostřeleckých granátů vystřelených v Sýrii dopadlo z neznámých důvodů na území Turecka a zabilo pět lidí; Turci palbu opětovali. Severokorejský pohraničník zastřelil dva své nadřízené a uprchl do Jižní Koreje. Zemřela Antisa Chvičava, Gruzínka, která tvrdila, že se narodila roku 1880. Venezuelané si opět zvolili za prezidenta Huga Cháveze.

Byly rozdány Nobelovy ceny; největším překvapením se již tradičně stala cena za mír, kterou letos obdržela Evropská Unie. Slavnostního převzetí v Oslu se však nemusí účastnit všichni obyvatelé EU. Německá kancléřka Angela Merkel navštívila Řecko. Tisíce rozzuřených Řeků ji přivítaly hákovými kříži. Jedna z členek ruské punkové skupiny Pussy Riot změnila náhle během procesu právníka a následně dostala pouze podmínku, zbývajícím dvěma děvčatům soud potvrdil dva roky v nápravné kolonii, kde se snad konečně naučí nedělat si legraci z prezidenta Putina a pravoslavné církve.

Farmáři z delty Nigeru zažalovali ropnou společnost Shell, neboť jim úniky ropy soustavně ničí živobytí. Shell odvětil, že opravy nelze provést, neboť v oblasti není bezpečno; v těžbě však pochopitelně pokračovat může. Zemřel Slovenský herec Elo Romančík. Kvalifikace MS 2012: Čeští fotbalisté porazili po heroickém výkonu Maltu 3:1 a remizovali s Bulharskem 0:0, trenér Bílek zůstává optimistou. V katedrále sv. Víta bylo blahořečeno 14 pražských františkánů, kteří byli zabiti v roce 1611 po vpádu pasovských.

Rakušan Felix Baumgartner vyletěl ve speciálním balónu do výšky 39 kilometrů a skočil; překonal několik rekordů v rychlosti, výšce letu a jiných veličinách. Cyklista Lance Armstrong přišel o všechny dosažené úspěchy poté, co mu bylo prokázáno, že po většinu kariéry soustavně vědomě dopoval. Parlamentní listy zveřejnily některé z myšlenek prezidentského kancléře Petra Hájka z jeho připravované knihy Smrt v sametu; Hájek v ní prý dokazuje, že mezi největší nebezpečí svobody patří mimo jiné darwinisté a europeisté, že občanská společnost vede k fašismu a že zatímco Václav Klaus je skutečným prorokem pravdy a lásky, Václav Havel byl nástrojem lži a nenávisti.

Po Václavu Klausovi byl spáchán atentát i na finského premiéra Katainena, jeho ochranka však útočníka, který chtěl premiéra bodnout nožem, okamžitě zpacifikovala. Letiště Praha-Ruzyně bylo oficiálně přejmenováno na Letiště Václava Havla. Přejmenovat se bude muset i pomazánkové máslo, které Evropské unii dostatečně neprokázalo, že je máslem. Stejný osud potkal i tuzemskou marmeládu. Zemřel český animátor Břetislav Pojar.

Napadl první sníh. Východ USA zasáhla ničivá bouře Sandy a způsobila nemálo škod. V Rotterdamu někdo ukradl několik děl významných malířů, mimo jiné Picassa nebo Van Gogha. Zemřel bývalý kambodžský král Norodom Sihanuk. Slovenský deník Sme si položil otázku, zda si český prezident, kdykoli promluví, „aj vážne myslí to, čo trepe, alebo len úplne vedome zavádza“. A Jaromír Jágr vstřelil svůj třetí extraligový hattrick.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *