O kaprech nejen vánočních

Je již celkem běžné, že čistota vody v rybníku Peklo ke koupání příliš nevybízí. (Možná se vám při pohledu z okna zdá toto téma neaktuální, ale brzy pochopíte.) Je velmi dobře, že je zde ze strany města stále vůle s tím něco udělat. Poslední zmínka, kterou jsem k tomuto tématu zaregistroval, padla na dvanáctém zasedání polenských zastupitelů.

Diskutovalo se o tom, zda by čistotě vody neprospělo, kdyby byly obměněny ryby. Z kaprovitých, které jsou tam nyní, na lososovité. (Tento nápad padl již několikrát dříve.) O všem se bude ještě hojně diskutovat s polenskými rybáři a snad i s dalšími odborníky.

Dvanácté zasedání zastupitelstva proběhlo na konci října, je tedy možné, že tento problém někam pokročil. Nevím.

A proč o tom vůbec píši? Zdá se mi to tematické. Kapr je tak v tento vánoční čas aktuální v dvojím významu.

Rád bych Vám, čtenářům PolNetu, popřál za celou redakci překrásné a pohodové strávení vánočních svátků.

 

3 Responses

  1. Míra napsal:

    Četl jsem si teď o těch úvahách na změnu rybí osádky (místo kaprovitých ryb nasadit ryby lososovité). Kdysi jsem se rybaření také nějakou dobu věnoval. Myslím si, že není správné odmítat kaprovité ryby jako celek. Mezi kaprovitými rybami jsou druhy které „nebagrují“ dno jako kapři. Třeba tolstolobik bílý, nebo tolstolobec pestrý dokonce z vody filtrují drobné organizmy, kterými se převážně živí. Takové kaprovité ryby by byli ku prospěchu. Jen jde o to, zda by tyto nepůvodní ryby bylo možné nasadit v dostatečném množství – zda by to nevadilo úřadům na ochranu životního prostředí, zarybňovacím plánům a také samotným sportovním rybářům, kteří Peklo k rybolovu hojně využívají. Právě ty výše zmíněné druhy ryb se bohužel velmi zřídka nechají ulovit na udici. Nejsem si také jistý, že lososovité ryby jsou vhodné jako hlavní osádka právě do rybníka jako je Peklo. Nyní je sice rybník vyčištěný od nánosů bahna, ale lososovité ryby všeobecně špatně snáší nedostatek kyslíku a přehřívání vody v létě. Oba přítoky Pekla mají velmi kolísavé průtoky. V létě, když delší dobu neprší bývá přítok téměř nulový. Taková změna osádky by měla být velmi dobře zvážena a konzultována s rybáři, odborníky na chov sladkovodních ryb a životní prostředí.

  2. M. Holub napsal:

    Počet kapru v pekle je proti stavu kapru kdy tam hospodařili
    státní rybáří minimální a přesto byla voda proti dnešnímu stavu
    lepší a bez sinic.

  3. Honza napsal:

    Jsem zastáncem přírodního plavání v rybnících. Do rybníku Peklo se chodím koupat již od mládí. Po vybagrování Pekla první sezonu byl problém s vzrostlými rostlinami. Druhou sezonu byla voda výborná. Třetí rok po vybagrování a předchozím osazení rybníku rybami došlo k výraznému zhoršení kvality vody. Já a skupina dalších příznivců přírodního koupání se chodíme do Pekla koupat neustále. Rybník Peklo byl zařazen mezi rekreační rybníky. Na břehu rybníka je vybudován pěkný sportovní areál. Je velká škoda značně velkých finančních prostředků na zřízení sportovně rekreačního areálu, který není plně využíván. I přes nedobrou kvalitu vody v rybníku Peklo bylo v loňském roce za příznivého počasí i 60 lidí v jediném odpoledni.
    Velice jsem přivítal článek na Polnetu o problému kaprů a koupání v Pekle. Doufám, že k uvedenému problému se zastupitelstvo vrátí a pokusí se ho vyřešit. O problému o chovu ryb v rekreačních rybnících bylo napsáno již více článků v tisku. Z těchto článků jednoznačně vyplívá, že chov ryb v rekreačních rybnících nepřispívá ke kvalitě vody.
    Bylo publikováno několik projektů na bazén na břehu Pekla. Dokonce byl navrhován projekt na plovoucí plastový bazén na rybníku. Všechny tyto projekty jsou značně finančně nákladné.
    Určitě by stálo za zkoušku vylovení stávajícího osazení ryb v Pekle a ponechání minimálního počtu lososovitých a dravých ryb v rybníku. Během dvou až tří let, by se ukázalo, zda toto opatřené je účinné. Náklady na toto opatření by byly minimální.
    Uznávám, že pro rybářský spolek je rybník Peklo velice atraktivní a vhodný pro sportovní rybaření. Z druhé stránky je nutno uvést, že rybářský spolek má v okolí Polné a Dobronína v pronájmu více jak 15 (slovy patnáct) rybníků. Rybníky od města má rybářský spolek v pronájmu za symbolický nájem.
    V případě příznivého výsledku tohoto opatření a zlepšení kvality vody ke koupání v rybníku Peklo, by toto Polenská veřejnost přivítala a určitě v hojném počtu sportovní areál využívala ke koupání. Určitě by jeden rybník mohl být vyčleněn pro rekreační vyžití občanů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *