Ke vzpomínce na Jana Palacha

Výročí Jana Palacha, 16. ledna, vzpomněl v Polnetu Václav Skála. K jeho vzpomínce na studenta filozofie, který se upálil na protest proti ruské okupaci, chci se i já připojit několika slovy.

Ano! Palachův odkaz je stále aktuální. Pod vlivem Východní mocnosti jsme byli od roku 1945, od roku 1948 v jejím područí a od roku 1968 do roku 1991 jsme byli pod jejími vojsky okupováni. Za sféru svého vlivu tato mocnost naše země nepřestala považovat nikdy, ani po roce 1989, a uplatňuje tento postoj neustále, vlivy rezidentskými, osídlovacími, tlaky politickými i ekonomickými-zejména soustavnou snahou o naši závislost na výlučně ruských energetických zdrojích. Žijeme v prostředí postkomunistického rozkladu, který je neustále živen mnohými, kteří naši společnost vedou, a kteří byli pěstováni pro to, aby i v novém režimu konali v duchu a ve prospěch režimu minulého, včetně zakrývané orientace na militantní Rusko s jeho opět stále více se absolutizujícím režimem. Tito naši „lídři“, kteří žijí z korupce, která celou naši zem prostupuje odshora dolů, se přirozeně případy korupce snaží zahladit a jejich aktéry, včetně sebe, zbavit viny a držet se moci jako veš košile. Společenský rozklad, deziluzi a nevíru lidí v něco lepšího posilují hraním na struny závisti, maloměšťáctví, nacionalismu, xenofobie, aby odklonili pozornost od toho podstatného. Takové společnosti se pak snadno vládne.

Palachův odkaz je zabránit jim v tom. Odříznout se konečně od starých pořádků a těch zastánců minulosti, kteří je představují. Aby například neprodali Rusům i Temelín a necpali nás na Východ, kam nepatříme!

Je rok 2013. Karlovy Vary jsou ruský, Dejvice jsou ruský, Hotel Praha je ruskej, Česká spořitelna je ruská a Hrad … !

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *