Stranický „boj“ mezi ODS a KSČM v Jihlavě. Téma SVAK.

Žádost zastupitelů KSČM o svolání mimořádného zastupitelstva

Vážená spoluzastupitelko, vážený spoluzastupiteli, prosíme o Váš názor, zda byste souhlasila /souhlasil s návrhem na uspořádání mimořádného zasedání zastupitelstva města Jihlavy, jehož jediným bodem by bylo dokončení převodu vodohospodářského majetku města Jihlavy ze SVaK. Na tomto zasedání (s termínem do konce roku 2013) by obě strany – tedy SVaK a vedení města sdělily a skloubily své návrhy postupů souvisejících s vyřešením převodu majetku. Důvod: Trvání problematiky vztahů město – SVaK již přechází do čtvrtého roku. Na základě názorů občanů máme za to, že vzájemné „přestřelky“ v novinách, nebo otiskování nejrůznějších elaborátů, zatím nevedlo k uspokojivému a rychlému řešení. Situace je pro občana, který nemá čas se podrobněji tímto zabývat, nepřehledná. Nejde mu ani tak o posuzování, kdo má té pravdy více nebo méně, ani o co momentálně přesně probíhá pře. Má obavy z narůstající ceny vodného a stočného. Jde o to celou záležitost ukončit, neboť její protahování stojí město peníze, které musí občané v nějaké formě zaplatit.

Odpověď klubu zastupitelů ODS jihlavským komunistům

Vážená spoluzastupitelko, vážený spoluzastupiteli,

k návrhu komunistických zastupitelů uvádíme následující. Trvání problematiky vztahů město – SVaK rozhodně nepřechází do čtvrtého roku. Město ukončilo členství ve zcela netransparentní organizaci – SvaK ke dni 31.12.2012 a za necelých deset měsíců se město přes odpor svazku domohlo vydání majetku za více než 426.000.000,- Kč.

Další řízení o zaplacení městu finanční částky více než 52.000.000,- Kč a 35.000.000,- Kč jsou před vyhlášením rozhodnutí.

To nejsou žádné „přestřelky v novinách“, ani „otiskování nejrůznějších elaborátů“, ale bitva se svazkem o majetek Jihlavy v hodnotě více než 1.200.000.000,- Kč (1,2 miliardy), který ročně generuje příjem ve výši více než 200.000.000,- Kč.

Co tedy proboha chtějí komunističtí zastupitelé skloubovat? Jihlava chce svůj majetek a svazek mu jej nechce vydat. Vedení svazku dokonce porušuje usnesení vlastní valné hromady, která 4.12.2012 rozhodla, že majetek a podíl na penězích svazku má být městu vydán.

Dohodu se SVaKem proto považujeme za zcela vyloučenou, a to i vzhledem k nečestnému jednání představitelů svazku, kteří neplní své sliby učiněné veřejně, a kteří pokoutně podstrkují městu dohody v jeho neprospěch.

Obavy občanů z narůstající ceny vodného a stočného jsou zcela na místě. Stejné obavy mají také obyvatelé členských obcí SVaK, které nevystoupily. Důvodem obav proto není vystoupení Jihlavy, ani „celá záležitost“ s vymáháním majetku Jihlavy, ale způsob hospodaření Vodárenské akciové společnosti.

VAS, a.s., která provozuje vodovody a kanalizace SVaK, a zatím také provozuje jihlavské vodovody a kanalizace, totiž dle technického auditu vykazuje na každý kubík vyrobené pitné vody o 9,40 Kč vyšší náklady, než je reálné i při nejvýhodnějších počtech pro VAS, a.s. Při střízlivých počtech pak rozdíl činí 13,90 Kč na kubík. Tyto napohled korunové částky činí při roční výrobě vody cca 4.000.000 m3 celkem 37.600.000,- Kč, nebo dokonce 55.600.000,- Kč.

Naším cílem je nepřipustit, aby se SVaK a VAS, a.s. v budoucnu takto nestydatě obohacovaly na občanech Jihlavy. Chtějí to i komunističtí zastupitelé? A jak chtějí skloubit požadavek Jihlavy na levnou vodu s přístupem VAS, a.s.?

S návrhem komunistických zastupitelů nesouhlasíme. Navrhujeme však, aby samostatným bodem každého jednání zastupitelstva města Jihlavy byla zpráva o postupu vymáhání majetku města.

S pozdravem

Jan Dršata (ODS)

Erich Janderka (ODS)

Martin Málek (ODS)

Renata Fehérová (ODS)

Mudr. Zdeněk Faltus (ODS)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *