Komentář: Trestní oznámení jako kriminalizace fungování radnice

Napsal: Miroslav Mareš

Cílené kriminalizaci čelí jednatel HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban, když bylo podáno trestní oznámení na “ hospodaření městské společnosti a neznámého pachatele“. Hokej je v Jihlavě citlivou srdeční záležitostí pro většinu obyvatel města. Trestní oznámení je nepřímou snahou ovlivnit správu města. Do určité míry má i trestní oznámení zastrašovací účinek.

Tři trestní oznámení v krátkém časovém intervalu vypadají jako soutěž nebo politický boj. Obě varianty jsou špatné pro správu věcí veřejných v Jihlavě.  Soutěž v podávání trestních oznámení nebo politický boj „kohokoliv s kýmkoliv“ skrz trestní oznámení je špatně.

Samotná zpráva o tom, „co komu hrozí od policie“ spolehlivě ničí pracovní vztahy a atmosféru v městské společnosti. Jako nástroj politického boje se pak trestní oznámení snaží rozvrátit i fungování orgánů města. Bude se řešit „kdo za co zodpovídal“. Fotbal , tenis, hokej už jsou jako diskusní politická témata nastolena skrze trestní oznámení. Kdo bude vysvětlovat? No samozřejmě, primátor!  Už byl oznamovateli vybrán do role toho, kdo bude vysvětlovat?

Uvnitř politické strany ve vedení města Jihlavy je skupina politiků, kteří věci veřejné řídí po svém jako „opozice v koalici“.  Šňůra několika trestních oznámení se valí na jihlavskou radnici a je důkazem politické války všemi prostředky uvnitř primátorovy strany.
Zákon veškerou odpovědnost zastupitelů v podstatě ponechal v politické rovině. To samozřejmě platí pouze pro členy zastupitelstva obce, kteří nevykonávají nějakou další funkci jako neuvolnění členové zastupitelstva nebo jako členové rady obce.
 
Ačkoliv je členství v zastupitelstvu veřejnou funkcí se svými právy a povinnostmi, tak normy upravující povinnosti jsou v podstatě právně nevynutitelné. Slušnost v politice si musí umět vynutit sami občané jako voliči politiků.

1 Response

  1. Jan Dršata napsal:

    Pan Mareš opět fabuluje, až se hory zelenají.

    Proč by měl orgánům činným v trestním řízení něco vysvětlovat právě primátor? Trestní oznámení se týká hospodaření v HC Dukla, pan Vymazal tam ekonoma ani účetního nedělá, dělá „jen“ advokáta panu Ščerbanovi.

    Podle pana Mareše je trestní oznámení nepřímou snahou ovlivnit správu města. Jak na to pan Mareš přišel? Proč by mělo správu města ovlivňovat trestní oznámení na HC Dukla? Nebo snad jednatel HC Dukla s.r.o., tj. pan Ščerban, vykonává správu města? A já si naivně myslel, že správu města vykonává zastupitelstvo a rada města!

    Také šňůru několika trestních oznámení, které se valí na jihlavskou radnici, si pan Mareš prostě vymyslel.

    A z trestního oznámení pro podezření z hospodářské kriminality dělá politické téma opravdu jen pan Mareš. Na čí objednávku tak činí? Pan Mareš by si měl přečíst vyjádření auditora, který upozornil na nesrovnalosti v hospodaření v HC Dukla.

    Je zvláštní, že některá trestní oznámení pan Mareš propaguje (např. trestní oznámení Jihlavy na Svazek v souvislosti s exekucí), a jiná zatracuje. Při volbě se evidentně řídí svými vlastními zájmy a sympatiemi. Nezávislý novinář, jak se pan Mareš rád označuje, by však měl být nezávislý právě na svých vlastních osobních zájmech.

    Pan Mareš píše o tom, že samotná zpráva o tom, “co komu hrozí od policie” spolehlivě ničí pracovní vztahy a atmosféru v městské společnosti a může dokonce rozvrátit i fungování orgánů města. Bude se totiž řešit “kdo za co zodpovídal”. Tak už jen chybí, aby pan Mareš začal volat po osvědčeném klidu pro práci. Opravdu má s mjr. Kuchálikem společného více, než je ochoten přiznat.

    Jan Dršata

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *