Hazard financoval fotbalisty, starosta přemýšlí o referendu ke zrušení

Ilustrační obrázek, Zdroj: wikipedia

Napsal: Miroslav Mareš

Myšlenka úplně zakázat v Polné hazard se viditelně nelíbí panu starostovi Jindřichovi Skočdopole. Starosta města Polná je zároveň předsedou fotbalového oddílu, který si za peníze z hazardu, které v minulosti přišly do obecní pokladny, navíc pořídil autobus pro místní fotbalisty. Na jeho pořízení šlo předloni 570 tisíc korun. Myšlenku místního referenda o zákazu hazardu v Polné starosta Skočdopole zmínil ve vyjádření pro týdeník 5+2 Jihlavsko. Úplný zákaz hazardu na území města by znamenal pro město výpadek v příjmech kolem 1,4 milionu korun.

Hazardové referendum? Novinka

Informace o starostově myšlence hazardového referenda překvapila polenského lidovce Karla Křivánka. „To je pro mě novinka,“ řekl Křivánek. Komise sociální, zdravotní, protidrogová a prevence kriminality RM Polná doporučila přijmout vyhlášku omezující výherní automaty. Polenští lidovci podporují myšlenku omezit ve městě hazard. „U nás ve straně, aspoň co vím, je na zákaz hazardu jednoznačný názor. Jsme pro zákaz hazardu,“ uvedl Křivánek jako lidovecký místopředseda  komise sociální, zdravotní, protidrogové a prevence kriminality RM Polná. Ani u občanských demokratů se o myšlence hazardového referenda zatím nemluvilo.“Tak to se dost divím, že by o tom mohlo být referendum,“ řekl předseda ODS Polná Miloš Kubašta. Informace občanských demokratů z radnice jsou podle Kubašty téměř nulové. „Velice by mne zajímalo, jak nahradí město výpadek dotací plynoucích z hazardu pro sportovce ve výši cca 1,2 až 1,5 milionu Kč,“ prohlásil předseda polenských občanských demokratů Kubašta. I pro hnutí Polná – Dobrá adresa je informace o myšlence vyhlásit místní referendum o hazardové vyhlášce novinkou. „Je to snaha přenést rozhodování o hazardu mimo zastupitelstvo,“ řekl Ivan Klusáček z Polná – Dobrá adresa.

Referendum za pár desítek tisíc
Realizace starostova nápadu přenést rozhodování ze zastupitelstva přímo na občany Polné by zatížily městskou kasu dodatečnými výdaji. „Náklady na referendum by byly v desítkách tisíc korun,“ odhadl občanský aktivista Matěj Hollan.

1 Response

  1. Václav Skála napsal:

    Určitě by starosta udělal lépe kdyby podpořil žáky polenské školy v účasti na projektu Jaro ožívá a Rorýsí škola nebo snad na takové věci bude také vypisovat referendum,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *