Cestování vsedě – Dva roky života v Rusku

Pan Libor Drahoňovský strávil v Rusku nezanedbatelný kus života. V době svého pobytu v Rusku se snažil poznávat tamější kulturu a zvyky.
Vím, Rusko není žádný prcek. Asi by bylo dobré trochu upřesnit místo, kde se pan Drahoňovský pohyboval. Upřesním ho citacemi z jeho dopisu:

„Doslova rájem pro milovníky historie a pamětihodností je okolí ruské metropole v okruhu několika stovek kilometrů, známé též jako Zlatý prstenec. Z většiny navštívených měst zmiňuji alespoň Vladimír nad Kljazmou, Suzdal, Rjazaň, Kolomnu, Nižnij Novgorod, hlavní poutní místo Ruska – Nejsvětější Trojici zasvěcený klášter v Sergiev Posad, klášter ve Volokalamsku, kopii Jeruzalémského chrámu v Istře. Ve výčtu by bylo možné pokračoval do téměř do nekonečna.“

„Ruský Sever (Archandělská, Vologodská a Murmanská oblast, autonomní republika Karélie) na mne zapůsobil nejen četnými jezery, líně tekoucími řekami a rozsáhlými lesy, ale tak unikátní dřevěnou architekturou v podobě chaloupek i kostelů, mnohdy obdivuhodných rozměrů, kopulemi zdobený Chrám Proměnění Páně na ostrově Kiži v Karélii dosahuje výšky mnoha metrů a připomíná spíše bohatě zdobený dort. Při toulkami Rusí jsem si nejednou připadal jako v pohádce z knihy Krása vesmírná. V Archandělské a Vologodské oblasti jsem několikrát navštívil starobylá půvabná města Kargopol, Velikij Usťjug, Toťmu a Solvyčegodsk.
Záhy jsem nalezl odvahu vydávat se stále dál a dál jižně a východně od Moskvy. Procestoval jsem autonomní republiky Tatarstán a Baškortastán, dále Astrachaňskou a Orenburgskou oblast. Zde mne kromě pamětihodností (např. kazaňský a astrachňský Kreml se dochovaly ve své autentické podobě) zaujalo etnické složení místních obyvatel i stepní krajiny, kde jsem se cítil nepatrným jako zrníčko prachu ve vesmíru. Oblast Uralu je pozoruhodná nejen rozmanitou přírodou, ale také zajímavými městy jako Perm, Solikamsk, Čerdyň a Jekatěrinburg. Žel zájem o ochranu životního prostředí v oblasti Uralu alespoň zatím nezvítězil, jak nasvědčují četné dýmýcí továrny. 
Na západní Sibiři se mi velmi zalíbilo výstavné a dobře zachovalé, na pamětihodnosti bohaté město Tobolsk, svého času hlavní správní a kulturní centrum celé Sibiře.“

Chcete vidět a slyšet víc? Přijďte se podívat v úterý 18. 3. v 18:00 do vestibulu zámeckého sálu. Za dobrovolné vstupné rozdáváme vynikající zážitky.

rusko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *