Nezlomený vězeň totalit Bohumil Geist

Zdeněk Geist, absolvent Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, napsal knihu o svém dědečkovi, četnickém strážmistrovi Bohumilu Geistovi. Kniha má název Nezlomený vězeň totalit, a v Polné je k sehnání např. v Knihkupectví u 

Bohumil Geist narukoval do 1.světové války a po návratu strávil více než patnáct let jako četník na východním Slovensku. Během 2.světové války pomáhal pronásledovaným českým občanům v Telči a okolí. Za tuto činnost a neoznámení podpory skrývajícímu se parašutistovi Františku Pospíšilovi byl gestapem zatčen a odsouzen na deset let do nacistického vězení. Po osvobození v roce 1945 se stal členem národního výboru v Telči a velitelem tamní stanice SNB. V únoru 1948 byl opět zatčen a odsouzen za údajný „zločin úkladů o republiku.“ Po propuštění z vězení následovalo nucené vystěhování z Telče a dělnické profese. Pozdější rehabilitace z let 1968 a 1969 znamenala jen částečnou satisfakci za nelehký život poznamenaný komunistickým vězením a společenskými ústrky. Kniha přináší příběh jeho i osudy jeho rodiny. Příběh nezlomeného člověka procházejícího temnými obdobími 20.století (převzato z přebalu knihy).

Možná, že Zdeněk Geist bude jednou ve svém spisovatelském úsilí pokračovat, a napíše knihu i o svém otci Zdeňku Geistovi. Ten se narodil na Podkarpatské Rusi a na Vysočinu přišel se svou rodinou v roce 1939. Stal se politicky nespolehlivým a v roce 1951 narukoval – z výše uvedených důvodů – na převýchovu k PTP do 60. praporu. Zdeněk Geist byl jedním ze zakladatelů jihlavské územní organizace PTP a  byl zvolen předsedou ústředního orgánu a předsedou Jihlavského regionu. Koordinuje činnost VTNP – PTP – setkání zemských i celorepublikových svazů, připravuje a aktivně se účastní seminářů na základních a středních školách, kde studentům přibližuje dobu, kdy lidé jako on byli společností perzekuováni.

img002

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *