Výlet na Křemešník – nejvyšší vrchol Pelhřimovska

Jarní počasí láká k výletům. Na nenáročnou vycházku se můžeme vydat na Křemešník. Nabízí totiž tolik zajímavostí a aktivit, že zde můžete strávit i celý den.

pipalka41zdroj: rozhledny.webzdarma.cz

Køemešník - poutní místo a nauèná stezka

zdroj: mavlast.cz

Køemešník - poutní místo a nauèná stezka

zdroj: mavlast.cz

Křemešník leží v nad.výšce 765 m, přibližně 9 km od Pelhřimova a je nejvyšším vrcholem Pelhřimovska. V jeho vrcholových partiích byla v roce 1985 vyhlášena přírodní rezervace stejného názvu. Uprostřed rozsáhlých vysočinských lesů tu byl v 1. polovině 18. století postaven poutní kostel Nejsvětější Trojice s ambity a dvěma kaplemi. K němu vede zhruba kilometrová Křížová cesta se čtrnácti kamennými kapličkami. Poblíž kostela stojí nedokončená stavba romantického Větrného zámku z roku 1930. Vrchol byl odedávna vyhledávaným poutním místem díky studánce s léčivou, mírně radioaktivní vodou.

V sousedství vrcholu poutního areálu stojí od roku 1993 ocelová rozhledna Pípalka. Vyhlídková plošina leží ve výšce 44 m vede k ní 205 schodů. Je odtud nádherný kruhový výhled na velkou část Českomoravské vrchoviny, k němuž můžete využít i instalovaného dalekohledu. Za příznivého počasí uvidíte Lipnici, Roštejn, vrcholy Čěříku, Špičáku i Javořice, výjimečně dohlédnete až na Šumavu a Krkonoše. Orientaci Vám usnadní popisy vrcholů umístěné na podlaze vyhlídkové plošiny. Rozhledna je otevřená od 10.00 do 17.00 hodin.

Kolem vrcholu vede stejnojmenná naučná stezka otevřená v roce 2004. Je dlouhá tři kilometry a má deset zastávek s informačními cedulemi o zdejší krajině a památkách. Začátek stezky je 200 m jihovýchodně od parkoviště. Značena je zelenobílým ochranářským psaníčkem. Na trase jsou dřevěné lavice a stoly, které Vás vybídnou k odpočinku. Pěšky stezku zdoláte za dvě hodiny.

Pro milovníky lyžování byl postaven lyžařský vlek se sjezdovou tratí. Okolní terény ale ocení i běžkaři, pro které jsou připraveny vyznačené okruhy.

Lanový park má 21 velkých překážek na stromech a pět nízkých překážek pro děti od pěti do deseti let. Patří k nejvyšším v republice, polovina překážek je instalována ve výšce kolem desti metrů.

Ve velmi příjemné restauraci s letní zahrádkou si můžete vybrat speciality české i evropské kuchyně. Za příznivého počasí se zde griluje.

Na vrchol Křemešníku se dostanete po červené turistické značce z Pelhřimova nebo z opačné strany z Nového Rychnova, po modré z Lešova nebo z druhé strany z Branišova, po žluté od autobusové zastávky pod Čihadlem nebo z obce Sázava.

Zdroj náhledového obrázku: http://www.vysocina-news.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *