Borůvky – výstava obrazů Petra Vlacha

Poleňák Petr Vlach vystavuje své obrazy v Hotelu Gustav Mahler. Přinášíme Vám pozvánku na tuto výstavu, ukázku z tvorby a rozhovor, který s Petrem Vlachem připravil David Havlíček.

IMG_9628IMG_9626

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vernisaz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  Ahoj, jak jsi se vůbec dostal k výtvarnému umění? A co tě u něj udržuje dodnes?

Již od raných let jsem rád kreslil a maloval. Nejraději jsem používal tempery. Později mě oslovila Kulhánkova tvorba, začal jsem tedy kreslit úhlem. Tehdy jsem tvořil konkrétní věci – akty, krajinky a tak. Dokonce jsem občas něco z toho v Polné vystavoval. V té době jsem dělal ale třeba také dřevěné intarzie. Po vojně jsem začal podnikat a na uměleckou tvorbu mi nezbývalo tolik času, kolik bych si přál. Pořádně jsem se k tomu vrátil až v posledních letech, kdy jsem začal malovat v duchu abstraktního expresionismu. Syn teď dělá grafickou školu, takže máme další společné téma, o čem si povídat 🙂

  • Dříve jsi tvořil tedy věci spíše konkrétního zaměření, dnes je tvojí doménou abstraktní expresionismus. Jak došlo k tomuto odklonu od původní tvorby?

To nebyl odklon, ale spíše vyústění toho všeho, co jsem tvořil dříve. Rád na plátno dostávám fantazii, myšlenky, nálady, pocity a emoce. Když zavřu oči, tak se mi to všechno zhmotňuje do obrazů. Často jsou to tématické věci, starosti lidí nebo jejich prožitky a to pak zpodobňuji na plátně. Rád tyto věci ze sebe dostanu a malba mi pomáhá k úniku ze všedního života.

  • Jak dlouho takový tvůj obraz vzniká? Nosíš nápady třeba předem v hlavě nebo vznikají všechny až nad plátnem?

V hlavě mám vždy rozpracováno tak pět až sedm obrazů. Dokážu sice namalovat obraz za jediný den, ale já si s nimi rád hraji. Mám čas, nikam nespěchám. Moje obrazy vznikají postupně třeba dva až tři měsíce, dolaďuji je a vracím se k nim ještě dlouho po tom, co na nich začnu pracovat. A většinou jich dělám několik zároveň.

  • Již tento pátek 3. října v jihlavském hotelu Gustav Mahler započne výstava tvých obrazů, co vše tam bude k vidění?

K vidění bude cca 30 děl, půjde o jakýsi průřez z mojí aktuální tvorby. Možná bude vystavených obrazů více, možná méně. Vyplyne to z okolností, jak se nám to tam povede rozmístit, kolik bude místa v interiéru a podobně.

  • Již si vystavoval své obrazy v Itálii, toto je ovšem první tvoje česká výstava. Jaké jsou pocity autora před takovouto VELKOU akcí?

Tak jsem samozřejmě nervózní, navíc mě čeká ještě hodně práce to tam pěkně připravit. A samozřejmě se těším na reakce přátel, návštěvníků. Tak jsem i zvědavý, jak uspěji 🙂

  • Zajímavým okořeněním tvé tvorby jsou pak jakási prezentační videa, řekněme trailery, v nichž je kombinován příběh právě s myšlenkou a motivem vznikajícího obrazu. Jak tato videa vznikají? Bude něco z toho také k vidění na výstavě?

Ano, tato videa děláme s mým kamarádem Ivanem Holubem ze Zborné u Jihlavy. On se stará o střih a režii těchto videoklipů, … ty posouvají myšlenku obrazu, tak jak vzniká v mé hlavě, ještě někam dál, ale zároveň slouží i k jejich prezentaci. Obě dvě videa, která zatím byla vytvořena, budou pouštěna na výstavě k jakémusi doplnění vystavených děl.

  • Co by jsi vzkázal našim čtenářům?

Všechny zvu, aby se přišli na moje obrazy podívat, rád je uvidím v pátek na vernisáži. A děkuji přátelům za podporu, kterou mi vyjadřují.

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *