Bazén nebo biotop?

Autor článku: Libuše Kubová, Pavla Jarošová

V tomto volebním období panuje napříč volebními stranami a sdruženími shoda, že je potřeba řešit v Polné koupání. Pro lepší rozhodování a abychom získali informace a postřehy z okolních obcí, navštívili jsme společně s dalšími zastupiteli koupaliště v okolí.

Nerezové bazény s chemickým čištěním jsme viděli v Lukách nad Jihlavou a v Přibyslavi. Tento typ čištění obnáší každodenní přidávání chlóru do vody v plynné formě nebo ve formě granulí. Je nutné odpouštěni části vody podle počtu návštěvníků, měření PH a přidávání dalších chemických látek podle potřeby. Voda je doplňována z vrtu nebo se i dokonce využívá pitná voda z vodovodního řadu.

Přírodní čištění jsme viděli v Třešti, jedná se o tzv. BIOTOP. Biotop v pravém slova smyslu označuje místo výskytu určitého organismu, ale dnes se používá k označení přírodního koupaliště. Nejedná se však o koupání v rybníku, ale označuje umělou vodní nádrž, která má dvě části: koupací a čistící. Koupací je zpravidla vyložena pevnou fólií, může být různě hluboká, součástí mohou být vodní atrakce, chrliče, vodní skluzavka, dětské brouzdaliště. Voda z této části prochází do čistící zóny, kde se voda čistí bez použití chemických látek pomocí rostlin a bakterií. Po vyčištění se vrací zpět do koupací části. Dopouští se jen voda, která se během dne vypaří, není nutné měnit vodu podle počtu návštěvníků. Tím, že se nepřidávají žádné chemické látky, je voda vhodná pro alergiky a malé děti.

Dále za výhody považujeme, že biotop lze lépe začlenit do krajiny, působí přirozenějším dojmem. Nejedná se o „mrtvou“ vodu = chemický roztok, ale o vodu, ve které je i něco živého. Samozřejmě se v biotopu nedosáhne průzračně namodralé vody jako v bazénu, ale je to voda čistá a hygienicky nezávadná. Podle informací, které jsme získali při návštěvách koupališť, se zdá, že provoz přírodního biotopu je i ekonomicky a technicky méně náročný.

První přírodní koupací biotop v naší republice vznikl v roce 2007 v obci Kovalovice u Brna. Kovalovice se inspirovaly v sousedním Rakousku, kde je tento typ koupaliště bez chemie hojně rozšířen. Po Kovalovicích následovaly další biotopy: Litovel, Blovice u Plzně, Praha – Radotín, Bohuslavice u Kyjova a další. Okolo roku 2010 byla vybudována více jak desítka těchto přírodních koupališť. Zkušenosti tedy jsou. Po roce 2015 se počet biotopů ještě více rozšířil. Na Vysočině kromě Třeště bude přírodní biotop ještě v Jemnici. Práce na dokončení biotopu finišují, otevřít by chtěli 1. července. V Jemnici dosloužilo chemické koupaliště a zastupitelé se rozhodli jít cestou, která bude blíže přírodě. Inspirovali se v Třešti a rozhodli se pro koupací biotop. Prý se jim moc povedl. Udělejte si výlet a navštivte přírodní koupací biotopy.

V rozhodnutí, jestli chceme bazén přírodní nebo chemický, máme jasno. Přírodní biotop je pro lidi i přírodu v Polné mnohem mnohem lepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *