Jak volili Polenští

Jak volili Polenští

V Polné si k letošním volbám do Poslanecké sněmovny našlo cestu o 210 lidí více než před čtyřmi roky. Volební účast tak vzrostla ze 64,08 na 69,91 procent. A jak Polenští volili?

Zdá se, že touží po změně přibližně stejně jako zbytek republiky. Volební výsledky v Polné totiž do značné míry kopírují celorepublikový trend. Vítězem voleb se v Polné stala koalice Spolu (28,04 %), na druhém místě se umístilo hnutí ANO oligarchy Andreje Babiše (24,71 %), na třetím pak koalice Pirátů a Starostů (14,91 %). SPD Tomia Okamury získala 10,19 % hlasů Poleňáků.

Pětiprocentní hranici v Polné překročila i ČSSD (5,40 %) a Přísaha Roberta Šlachty (5,04 %). Pod touto hranicí pak skončili – stejně jako celorepublikově – komunisté s krásnými 4,68 procenty. S výjimkou hnutí ANO, které volilo 27,17 % všech obyvatel ČR se tak oproti celonárodnímu hlasování liší polenské výsledky zmíněných stran a koalic méně než o jedno jediné procento.

A jak se změnilo hlasování Poleňáků oproti minulým volbám?

Od roku 2017 vzrostl počet lidí volících demokratické strany. Obě demokratické koalice totiž získaly celkem 43,41 % hlasů, což je o více než 8 procent více než při posledních volbách. Připočteme-li k demokratickým stranám i nešťastnou Sociální demokracii a Stranu zelených, blížíme se již k 50 procentům. U mnoha uskupení účastnících se voleb spíše z coubertinovských pohnutek lze mnohdy těžko soudit, řadí-li se k demokratickým stranám a hnutím, či nikoli, a tak je pro potřeby této statistiky raději vyřadíme.

Na temné straně politického spektra pak vidíme opětovný úbytek voličů KSČM, které část elektorátu úspěšně odsál Andrej Babiš (což je ostatně i případ již zmíněné ČSSD). Mírný pokles voličů SPD obchodníka se strachem a nenávistí Tomia Okamury lze pak zřejmě přičítat faktu, že hned 50 zbloudilých duší dalo přednost ještě bizarnějšímu uskupení Volný blok Lubomíra „Flákance“ Volného a jeho dvou amazonek Bobošíkové a Lipovské.

V absolutních číslech si tak demokratické strany polepšily o více než dvě stě hlasů. Možná právě těch hlasů, o které vzrostla volební účast.

Nezbývá než doufat, že vítězné koalice důvěru v ně vloženou i polenskými voliči nezklamou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *