Přijďte na jubilejní Polenský mrkvanec

Autor: Marcel Moržol a Dana Oberreiterová

Po dvouleté kovidové pauze můžete letos v sobotu 17. září znovu vyrazit na trasy turistického pochodu Polenský mrkvanec. Ty jsme připravili pro cyklisty, maminky s kočárky i pro pěší turisty.

Klub českých turistů v Polné byl založen v roce 1924. Jeho činnost ukončila nacistická okupace v roce 1942. Na činnost tohoto klubu navázal nově vzniklý odbor turistiky pod hlavičkou TJ Slavoje Polná. V roce 1993 se odbor osamostatnil a vznikl současný Klub českých turistů Polná. Vedení se ujal Josef Klement. Po jeho nečekaném úmrtí se předsedou klubu stal Antonín Půža.

Kromě výletů po nejbližším okolí Polné, několikadenních putovních výjezdů nejen po České republice, ale i po Slovensku, Rakousku, Itálii a dalších krajích, je hlavní akcí, kterou KČT Polná pořádá, turistický pochod pod názvem Polenský mrkvanec.

První ročník tohoto pochodu okolím Polné proběhl v roce 1985. Vinou koronavirové epidemie se teprve v letošním roce uskuteční jubilejní 35. ročník, a to v tradičním termínu – týden po polenské pouti.

Startujeme tedy v sobotu 17. září mezi 8 až 10 hodinou před budovou radnice. Takzvanou kočárkovou trasu – 5 kilometrů – máme připravenu pro nejmenší turisty. Ti vyrazí okolo rybníka Peklo a po polenských pamětihodnostech.

Milovníci pěší turistiky mohou absolvovat desetikilometrový výšlap a ti zdatnější se mohou vydat na dvacetikilometrovou túru. Cyklisté budou moci zvolit trasy dlouhé 20, 30 nebo 40 kilometrů. Ty povedou směrem na Přibyslav a rozhlednu Rosička.

Pohyb na čerstvém vzduchu prospívá lidskému zdraví po stránce fyzické i duševní. Proto KČT Polná zve všechny zájemce o aktivní pohyb v sobotu 17. září na výšlap nebo výjezd do okolí našeho města. Na každého z účastníků čeká diplom a malá odměna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *