Jak dopadly volby do zastupitelstva

Hlasy jsou vrženy. Polenští si zvolili své zastupitele.

Očekávaným vítězem voleb se stali Nezávislí pro Polnou dlouholetého starosty Jindřicha Skočdopole, v něž vložilo důvěru více než 40 % voličů. V zastupitelstvu usedne devět starostových mužů, což je stejný počet jako minule, s tím rozdílem, že letos nebyla z kandidátky Nezávislých pro Polnou zvolena ani jedna žena.

Na druhém místě se 16,6 % hlasů skončilo SNK Polná 2030 v čele s Veronikou Švomovou. Sítem prošli čtyři kandidáti. Hned dva z nich budou v zastupitelstvu nováčky.

Třetím nejsilnějším uskupením budou se třemi zastupiteli Poleňáci pro Polnou (14,6 % hlasů), sesterské uskupení Nezávislých pro Polnou, se kterými tak vytvoří většinu jednoho hlasu.

V lepší výsledek jistě doufalo SNK Polná – Dobrá adresa, které si oproti minulému období pohoršilo o jeden mandát. Do zastupitelstva byli zvoleni tři kandidáti. Polná – Dobrá adresa však bude moci spolu s SNK Polná 2030 iniciovat svolání zastupitelstva, což nebylo v minulém volebním období pro opozici kvůli nízkému počtu mandátů možné.

Nepříliš úspěšně skončily uskupení Spolu pro Polnou (kandidáty nominovaly vládní strany ODS, KDU-ČSL a TOP09) a kandidátka ČSSD, obě s jedním zvoleným zastupitelem.

Uskupení Spolky pro Polnou vedené Janem Prchalem nedostalo potřebnou důvěru 5 % voličů a v zastupitelstvu tak neusedne nikdo z kandidátů.

Detailní informace naleznete na portálu volby.cz Českého statistického úřadu v tomto linku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *