Jak dopadlo 1. kolo volby prezidenta v Polné

Volební výsledek byl v Polné podobný jako na celostátní úrovni, s tím rozdílem, že Andrej Babiš (ANO) porazil těsným rozdílem občanského kandidáta Petra Pavla, konkrétně o 23 hlasů. Oba však v Polné oproti celorepublikovým výsledkům získali o něco méně procent, Babiš 33,56 a Pavel 32,77.

Na třetím místě se umístila občanská kandidátka Danuše Nerudová (15,23 %). Dále v poli poražených skončili Pavel Fischer (nominován senátory) se 7,61 % hlasů, Jaroslav Bašta (SPD) s 5,57 %, Marek Hilšer (MHS) se 3,43 %, Karel Diviš (občanský kandidát) s 1,39 % a na posledním místě se umístil Tomáš Zima (nominován senátory) s pouhými 0,40 % hlasů.

K prvnímu kolu volby prezidenta dorazilo v Polné 73,05 % oprávněných voličů, což je nadprůměrný výsledek; v celé České republice odvolilo 68,24 % občanů.

Druhé kolo, rozstřel mezi Andrejem Babišem a Petrem Pavlem, se koná v pátek 27. a v sobotu 28. ledna.

Závěrem si dovolím osobní názor.

Pevně doufám, že ve druhém kole zvítězí ideály svobody a demokracie, tedy Petr Pavel. Zvítězí-li Andrej Babiš, bude to znamenat nepochybně zastavení vyšetřování jakéhokoli přečinu ať už Babiše samotného, nebo členů ANO. Ale to není to nejhorší. V případě, že ANO zvítězí ve volbách do sněmovny v roce 2025, fakticky se tak propojí funkce prezidenta a premiéra, neboť Babiš má za všech okolností v ANO poslední slovo, a česká demokracie se tak ocitne na strmé cestě ke stále méně demokratickému Orbánovu Maďarsku a možná ještě hlouběji.

Babiš se nás snaží zastrašit tím, že zvolíme-li Petra Pavla, zavleče nás do války. Jakkoli je to nesmysl a válečný stav či mobilizaci vyhlašuje parlament, k řadě lidí se dostane pouze prvotní Babišova lež. Mohl bych pokračovat výčtem lží a nesmyslů, kterými nás Babišův tým dennodenně zasypává, avšak na těchto stránkách nemá smysl se všemi zaobírat. Nezbývá než doufat, že více než 50 % voličů se nenechá napálit (chtělo by se říci přímo opít rohlíkem z holdingu Agrofert) a zvolí svobodné, evropské a západní směřování naší země ♡

1. kolo prezidentské volby v Polné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *