Událo se 1.-9. ledna 2011

Maďarsko převzalo po Belgii půlroční předsednictví Evropské unie. Litva převzala po Kazachstánu roční předsednictví Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. V Estonsku začalo platit euro. Na třech ostrovech Nizozemských Antil v Karibském moři začal platit americký dolar. Během silvestrovské pitky zapálili vězni v jihoanglickém Arundelu své vězení. Novým nejvyšším státním zástupcem se stal Pavel Zeman. Maďarská vláda zřídila komisi pro kontrolu médií, maďarským novinářům tak bude hrozit trest za nevyvážené zprávy.

Chile opět zasáhlo zemětřesení. Bomba, která vybuchla ve škodovce před kostelem v egyptské Alexandrii zabila dvacet jedna lidí. Došlo ke konjunkci Uranu s Jupiterem.Ve Španělsku začal platit jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů v Evropě. Město Polná představilo na svých oficiálních stránkách anketu, v níž se ptá, zda čtenáři patří k příznivcům nové běžařské stopy kolem Polné, a na níž jsou obě možné odpovědi ano. U břehů Jemenu se utopilo asi osmdesát nelegálních uprchlíků z Etiopie a Somálska.

Řecko se rozhodlo nepostavit na své 206 kilometrů dlouhé hranici s Tureckem zeď proti přistěhovalcům. Austrálii zasáhly záplavy nevídaných rozměrů. Zemřel britský herec Pete Postlethwaite. Došlo k 76% zatmění Slunce, v Polné však bylo kvůli silné oblačnosti nepozorovatelné. V areálu psychiatrické léčebny v rakouském městě Hall byly nalezeny stovky těl lidí zabitých během druhé světové války. V Německu vybili kvůli dioxinům ve vejcích tisíce slepic. V USA, Kanadě a Švédsku popadaly na zem během týdne tisíce mrtvých ptáků, důvod je zatím neznámý.

Česká armáda koupila rentgen za dvě stě padesát milionů. Hudební klub Soul v Jihlavě dočasně přerušil činnost kvůli vysokému nájmu. Mladý Čech žijící v Londýně ubodal svoji přítelkyni a skočil pod metro. V severočínském Charpinu vyrostlo již po sedmadvacáté obří město z ledu. Proběhla tříkrálová sbírka Charity ČR. Média přinesla zprávu, že se v Polné opět objevil pedofil. Na české koleje vyjely modernizované lokomotivy řady 705.7 známé pod lidovým označením brejlovec. Ministerstvo zahraničí zveřejnilo seznam soudců a státních zástupců, kteří byli před rokem 1989 členy KSČ. Ukázalo se, že je to téměř pětina soudců a třetina státních zástupců.

V Kataru začalo mistrovství Asie v kopané. „Hecování patří k hokeji, ale zavraždění ježečka sekyrou […] překročilo meze slušnosti,“ postěžoval si jednatel HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban na havlíčkobrodské fanoušky, kteří vydali samolepky parodující logo jihlavského klubu. Byl na nich ježek zabitý sekerou „made in HB“. Na pěti místech České republiky proběhly opakované komunální volby. Na mítinku demokratické kongresmanky Gabrielle Giffordsové v americkém Tucsonu zastřelil dvaadvacetiletý Jared Loughner šest lidí a dvanáct, včetně Giffordsové, postřelil.

V Tunisku zemřelo nejméně čtrnáct lidí během demonstrací proti vysoké nezaměstnanosti. Manželka dánského korunního prince Frederika Mary porodila dvojčata. Zemřel Jiří Dienstbier, první polistopadový ministr zahraničí. Martina Sáblíková začala na mistrovství Evropy v rychlobruslení opět sbírat medaile. A v Súdánu začalo týdenní referendum o odtržení jižní části země.

You may also like...

1 Response

  1. russel napsal:

    Pěkné!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *