Spor UNIMEX versus SVAK o půl milionu za stavební vícepráce

Napsal: Miroslav Mareš

Příští právní spor SVAK Jihlavsko může být o předem neodsouhlasené navýšení stavebních investic u kanalizace na předměstí Jihlavy. Kolem půl milionu plus právní náklady.

Jihlavsko: Předsednictvo vodárenského svazu tří desítek obcí Jihlavska má od ledna na stole nový problém: stavební vícepráce na Špitálském předměstí v Jihlavě. Na SVAK Jihlavsko už v lednu dorazila výzva pražské firmy Unimex k úhradě dlužné částky. Kolik? Kolem půl milionu korun, „Mohu potvrdit, že jsme tuto výzvu obdrželi,“ uvedl právník Svazu vodovodů a kanalizací Petr Šurka. Stavební firma údajně na žádost investora změnila profil kanalizace z „dvěstěpadesátky“ na „pětistovku“. Tím zřejmě došlo na stavbě k navýšení rozpočtu, které ale zřejmě nikdo předem neodsouhlasil. Stavební práce Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko řádně uhradil, problém je s půl milionem korun. „Výše uvedená částka byla prezentována jako vícepráce, které však nebyly předmětem písemného dodatku, včetně jeho finančního vyčíslení, sdělil právník SVAKu Šurka.

Jihlava: To je věc SVAKu
Na podzim roku 2012 byla kanalizace na Špitálském předměstí řádně zkolaudována. I s větším profilem postaveným údajně na základě
požadavku ve stavebním deníku. Na vedení SVAK Jihlavsko už údajně dorazila i žádost právníků stavební firmy o zaplacení vícenákladů při změně profilu trubek. „To není problém Jihlavy. I když je to na území města, je to věcí investora„, sdělil náměstek primátora Petr Pospíchal. Statutární město Jihlava ukončilo své členství necelé dva měsíce po kolaudaci stavby kanalizace na Špitálském předměstí.
Náměstek primátora Jihlavy se distancoval od tvrzení, že „předem neodsouhlasené navýšení nákladů bylo zástupcem města Jihlava
odmítnuto“. Tento výrok se objevuje jako obhajoba postupu SVAKu. „V orgánech města nebylo projednáváno navýšení nákladů na zvýšení profilu kanalizace. Investorem byl Svazek obcí a jeho zástupce chodil na kontrolní dny,“ sdělil náměstek Pospíchal.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *