Budoucnost SVAKu limitují nabrané dotace, lákadlem jsou peníze VKMO

Napsal: Miroslav Mareš

Úvahy o tom, jak se bude vyvíjet budoucnost Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko limitují nabrané dotace. Dotace v sobě nesou závazek udržitelnosti, proto svazek musí žít. Myšlenky o dobrovolném rozpuštění dobrovolného vodárenského svazku měst a obcí Jihlavska tak končí na slovech „závazek udržitelnosti dotace“. Členské obce se vlastně zavázaly udržet vodárenský svazek na desítky let dopředu.

Lákadlo: Peníze z VKMO

Rozpuštění SVAKu má ale jedno obrovské lákadlo: akcie VASky. Vodárenská akciová („VASka“) je stoprocentně vlastněná „svazem svazů“ – společností s ručením omezeným Svaz VKMO s.r.o. Pokud by Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko dobrovolně ukončil svou existenci, pak ostatní vodárenské svazy obcí z regionu jižní Moravy měly možnost odkupu akcií VASky, které byly dosud v držení SVAK Jihlavsko. Odhadem by šlo nejméně o desítky milionů korun.

Budoucnost: Bez stanov

Práce na „moderních“ členských stanovách Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko se zastavily. Ještě loni se hovořilo o částce kolem sto tisíc korun, za kterou by právní kancelář „ušila“ moderní členské stanovy pro SVAK Jihlavsko. Současné stanovy čím dál méně vyhovují situaci, kdy členské obce zvažují následovat Jihlavu, Brtnici, Luka nad Jihlavou a opustit dobrovolný vodárenský svazek obcí.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *