Horká voda: informační seminář pro vybrané zastupitele členských obcí

Napsal: Miroslav Mareš

Informace o situaci jsou ve Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko pečlivě stráženým tajemstvím. Dne 11. 2. (ještě před podáním trestního oznámení) svolalo vedení Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko informační seminář pro členské obce. Za Polnou se účastnil místostarosta Polné Jaroslav Sobotka. Na vlastní pěst se na seminář vydal šéf kontrolního výboru zastupitelstva v Polné Ivan Klusáček. Až z novinářského dotazu se zastupitel Klusáček dozvěděl o konání informačního semináře k vodárenské problematice.

Tajemství účasti

V Polné jako v současnosti druhé největší členské obci Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko má vodárenskou problematiku na starosti druhý muž na radnici Jaroslav Sobotka. Informační seminář o vodárenské problematice se místostarosta Polné Sobotka zřejmě snažil utajit i před svými kolegy v zastupitelstvu. Místostarosta Sobotka také veřejně písemně oznámil, že nebude poskytovat žádná vyjádření nebo stanoviska novináři Marešovi. Důvod? Po publikování autorizovaného rozhovoru s místostarostou Polné Sobotkou se ohradil primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. A polenský místostarosta své výroky musel zmírnit omluvou. Protože není možné získávat informace o činnosti Polné ve SVAK Jihlavsko, dostávají mnohem více novinářských dotazů představitelé opozice ve vedení polenské radnice. I v Polné je viditelná snaha „zakrývat pravdu o vodě a cenzurovat informace“. Po novinářských dotazech začala opozice v Polné shánět informace: opravdu se koná v Jihlavě seminář? Kde je pozvánka? Proč jsme nebyli pozváni? Pak už musel místostarosta Polné „přiznat barvu“ o informačním semináři. Na radnici v Polné skutečně dorazila pozvánka. Místostarosta Polné Sobotka údajně předsedovi kontrolního výboru  svého zastupitelstva tvrdil, že seminář je pouze pro vybrané zastupitele. Vybraná skupin anebo možná jedinec na radnici v Polné si vytváří informační monopol zřejmě se záměrem omezovat informace o vodě a majetkoprávní vodárenské problematice. Účty za vodárenské exekuce, právní spory a uzavření polenské vodárny ale dopadnou na všechny obyvatele Polné. Platit účty budou všichni společně.

Na seminář v Jihlavě byl zastupitel Ivan Klusáček nakonec vpuštěn. A spolu s ním například i starosta Dobronína Ivan Sehnal.

Novinář Mareš vykázán z budovy

Pokud dříve bylo možné zdržovat se v prostorách Vodárenské a.s. a vést s rozhovory se starosty členských obcí, pak v únoru už tato možnost nebyla. „Opusťte toto místo, jsou to soukromé prostory,“ žádal ředitel Vodárenské a.s. Karel Fuchs. SVAK Jihlavsko neposkytuje žádná vyjádření nebo vysvětlení situace. Členové předsednictva pouze odkazují na pražskou právní kancelář.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *