Mimořádná valná hromada SVAKu vše schválila. Bez diskuse.

Napsal: Miroslav Mareš

Únorová mimořádná valná hromada Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko schválila vydání většiny vodárenského majetku svému vystupujícímu členovi Jihlavě. Suma? Asi miliarda a dvě stě milionů korun. Poplatek pětadvacet milionů za převod nemovitostí pro Finanční úřad by měla zaplatit Jihlava jako nabyvatel majetku. „Vydáván je privatizovaný majetek na teritoriu města Jihlavy,“ řekl k obsahu smlouvy právník SVAKu Petr Šurka.

Dramatická předehra: trestní oznámení

Zhruba týden před jednáním mimořádné valné hromady podal právník Jihlavy Radek Ondruš trestní oznámení. Přesný obsah není známý, ale mělo se týkat hospodaření SVAK Jihlavsko. Diskuse o hospodaření, trestním oznámení nebo placení vodárenské exekuce se na mimořádné valné hromadě nekonala. Ani v závěrečné diskusi. Majetkové vypořádání bylo schváleno naprostou většinou členských hlasů. Proti byla Luka nad Jihlavou, zdržel se Kozlov.

Vodné od července 2014 do července 2015

Nové vodné bude vypočteno pro období od července 2014 do července 2015. „Jakékoliv pochybení by mělo za následek vrácení dotace na projektu DYJE II, kde se nám účastní Telč, ale navíc stoprocentní penále,“ upozornil na rizika předseda předsednictva SVAKu Jiří Vlach. „Výsledná cena bude záležet i na cenovém vyjednávání mezi Vodárenskou a.s. a SVaKem jako partnerem,“ upozornil ekonomický ředitel jihlavské divize Josef Skoumal.

Kámen budoucího úrazu? Poplatky za převod

Pětadvacet milionů korun poplatků za převod majetku by měla podle představ SVAKu zaplatit Jihlava. „Protože Jihlava chtěla vystoupit ze Svazku, tak nevidíme důvod, proč by tento poplatek za převod měl platit Svazek,“ informoval členské obce daňový poradce SVAKu Ing. Rambousek. Placení poplatků státu za převod se příliš nezdá ani Jihlavě. „Proč by Jihlava měla platit za vrácení svého majetku? Vždyť ten majetek je její,“ zděsil se právník Jihlavy Radek Ondruš, když se dozvěděl o návrhu SVAKu.

You may also like...

1 Response

  1. 17.3.2014

    […] “Proč by Jihlava měla platit za vrácení svého majetku? Vždyť ten majetek je její,” zděsil se právník Jihlavy Radek Ondruš, když se dozvěděl o návrhu SVAKu. Zdroj: ZDE […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *